Dla jakich wartości parametru k należy do R funkcja:
\(\displaystyle{ f(x) = x ^{3} - 2kx ^{2} + 3kx - 4}\)
jest rosnąca w R
Proszę o pomoc! nie wiem jak się za to zabrać....
Wielomian stopnia 3...
- Vieshieck
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 59 razy
Wielomian stopnia 3...
Oblicz pochodną i sprawdź dla jakiego k delta będzie ujemna.
Mogę się tu jednak mylić, więc lepiej nich ktoś potwierdzi mój pomysł.
Mogę się tu jednak mylić, więc lepiej nich ktoś potwierdzi mój pomysł.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2010, o 20:46 przez Vieshieck, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 21 lis 2010, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Wielomian stopnia 3...
to w takim razie po co takie zadanie... ?
a kolejna zadanie:
Dla jakich wartości parametru m nalezy do R funkcja:
\(\displaystyle{ f(x) = mx ^{3} - 3x ^{2} -15x +4}\)
Da się jakoś to rozwiązać? a może R tutaj nie znaczy rzeczywiste tylko jakis zbiór? Ma ktoś jakiś pomysł?
a kolejna zadanie:
Dla jakich wartości parametru m nalezy do R funkcja:
\(\displaystyle{ f(x) = mx ^{3} - 3x ^{2} -15x +4}\)
Da się jakoś to rozwiązać? a może R tutaj nie znaczy rzeczywiste tylko jakis zbiór? Ma ktoś jakiś pomysł?