prosze o sprawdzenie czy dobrze rozwiazalam i rozwiazac 2 przyklad
1.
\(\displaystyle{ \frac{(x+3)(x-2)}{(x+1)} \le 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x+3)(x-2)}{1+x^2} \le 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^2+3x+3x-6}{1+x^2} \le 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^2+6x-6}{1+x^2} \le 0}\)
6x-6\(\displaystyle{ \le 0}\)
2drugi przykład
\(\displaystyle{ \frac{5x-1,5}{x-49} \ge 0}\)
nierówność kwadratowa
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
nierówność kwadratowa
1.
\(\displaystyle{ \frac{(x+3)(x-2)}{(x+1)} \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x-2)}(x+1) \le 0}\)
i wężyk
2.
\(\displaystyle{ \frac{5x-1,5}{x-49} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (5x-1,5)(x-49) \ge 0}\)
i wężyk
Nie zapomnij o dziedzinie
\(\displaystyle{ \frac{(x+3)(x-2)}{(x+1)} \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x-2)}(x+1) \le 0}\)
i wężyk
2.
\(\displaystyle{ \frac{5x-1,5}{x-49} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (5x-1,5)(x-49) \ge 0}\)
i wężyk
Nie zapomnij o dziedzinie
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
nierówność kwadratowa
czyli:
1 przyklad
x=\(\displaystyle{ \frac{1,5}{5}}\)=0,3
x=49
2przyklad
x=-3
x=2
x=-1
1 przyklad
x=\(\displaystyle{ \frac{1,5}{5}}\)=0,3
x=49
2przyklad
x=-3
x=2
x=-1