Witam potrzebuję rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ 2x ^{5}}\)+\(\displaystyle{ 5x ^{3}}\)-12x=0
z góry dzięki za pomoc
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 sty 2010, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
rozwiąż równanie
Niewiadoma przed nawias, w nawiasie pozostanie równanie bikwadratowe - podstawienie \(\displaystyle{ t=x^2}\) zadziała.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 17 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 2x^{5}+5x^{3}-12x=0}\)
\(\displaystyle{ x(2x^{4}+5x^{2}-12)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \ \vee \ 2x^{4}+5x^{2}-12=0}\)
Rozwiązujemy równanie z drugiego przypadku podstawiając \(\displaystyle{ x^{2}=t, \ t \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 2x^{4}+5x^{2}-12=0}\)
\(\displaystyle{ 2t^{2}+5t-12=0}\)
Poradzisz sobie dalej?
Pozdrawiam:)
\(\displaystyle{ x(2x^{4}+5x^{2}-12)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \ \vee \ 2x^{4}+5x^{2}-12=0}\)
Rozwiązujemy równanie z drugiego przypadku podstawiając \(\displaystyle{ x^{2}=t, \ t \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 2x^{4}+5x^{2}-12=0}\)
\(\displaystyle{ 2t^{2}+5t-12=0}\)
Poradzisz sobie dalej?
Pozdrawiam:)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 sty 2010, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk