Zadania z wielomianów
Zadania z wielomianów
Witam wszystkich i proszę o rozwiązanie kilku przykładów z wielomianów.
1). Rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ x^{3} - 2x^{2} + 2x - 1 > 0}\)
2). Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \frac{3x+3}{x + 2} = 3 - x}\)
1). Rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ x^{3} - 2x^{2} + 2x - 1 > 0}\)
2). Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \frac{3x+3}{x + 2} = 3 - x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Zadania z wielomianów
podpowiedź:
1. \(\displaystyle{ (x - 1)(x^2 - x + 1)>0}\)
2.
\(\displaystyle{ x \neq -2}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x+3}{x + 2} -3 + x=0}\)
do wspólnego mianownika, potem licznik przyrównaj do zera
1. \(\displaystyle{ (x - 1)(x^2 - x + 1)>0}\)
2.
\(\displaystyle{ x \neq -2}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x+3}{x + 2} -3 + x=0}\)
do wspólnego mianownika, potem licznik przyrównaj do zera
Zadania z wielomianów
W drugim zadaniu skracam trójkę i x i wychodzi mi:
\(\displaystyle{ \frac{3x}{2} = 0}\)
Dobrze kombinuję czy coś popsułem? Jeśli chodzi o pierwsze zadanie to kompletnie nie umiem go rozwiązać.
\(\displaystyle{ \frac{3x}{2} = 0}\)
Dobrze kombinuję czy coś popsułem? Jeśli chodzi o pierwsze zadanie to kompletnie nie umiem go rozwiązać.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Zadania z wielomianów
1.
\(\displaystyle{ (x - 1)(x^2 - x + 1)>0}\)
\(\displaystyle{ x^2 - x + 1}\) jest zawsze większe od zera, więc wystarczy rozwiazać nierówność:
\(\displaystyle{ x - 1>0}\)
\(\displaystyle{ x>1}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{3x+3}{x + 2} -3 + x=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x+3}{x + 2} + \frac{(-3+x)(x+2)}{x+2}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x+3+(-3+x)(x+2)}{x+2}=0}\)
\(\displaystyle{ 3x+3+(-3+x)(x+2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x - 1)(x^2 - x + 1)>0}\)
\(\displaystyle{ x^2 - x + 1}\) jest zawsze większe od zera, więc wystarczy rozwiazać nierówność:
\(\displaystyle{ x - 1>0}\)
\(\displaystyle{ x>1}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{3x+3}{x + 2} -3 + x=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x+3}{x + 2} + \frac{(-3+x)(x+2)}{x+2}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x+3+(-3+x)(x+2)}{x+2}=0}\)
\(\displaystyle{ 3x+3+(-3+x)(x+2)=0}\)
Zadania z wielomianów
Hmm więc spróbujmy z tym drugim, wyjdzie chyba coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{3x + 3 + (-3 + x)(x + 2)}{x + 2} = 0}\)
Skracam x i 2:
\(\displaystyle{ 3x + 3 + (-3 + x) = 0}\)
Dodaję -3 do 3 i x do 3x i zostaje:
\(\displaystyle{ 3x ^{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x + 3 + (-3 + x)(x + 2)}{x + 2} = 0}\)
Skracam x i 2:
\(\displaystyle{ 3x + 3 + (-3 + x) = 0}\)
Dodaję -3 do 3 i x do 3x i zostaje:
\(\displaystyle{ 3x ^{2} = 0}\)
- cyberciq
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 43 razy
Zadania z wielomianów
Nie tak, nie możesz skrócić jeżeli tam masz sumę w liczniku.
\(\displaystyle{ \frac{3x+3+(-3+x)(x+2)}{x+2}=0\\
3x+3+(-3+x)(x+2)=0\\ 3x+3+(-3x-6+x^2+2x)=0 \\ 3x+3-3x-6+x^2+2x=0 \\ x^2+2x-3=0}\)
i masz zwykłe równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ \frac{3x+3+(-3+x)(x+2)}{x+2}=0\\
3x+3+(-3+x)(x+2)=0\\ 3x+3+(-3x-6+x^2+2x)=0 \\ 3x+3-3x-6+x^2+2x=0 \\ x^2+2x-3=0}\)
i masz zwykłe równanie kwadratowe
Zadania z wielomianów
A zatem idąc tropem cyberciq:
\(\displaystyle{ x^{2} + 2x - 3 = 0}\)
Dodaję 3 po obu stronach:
\(\displaystyle{ x^{2} + 2x = 3}\)
Dodaję 1 po obu stronach:
\(\displaystyle{ x^{2} + 2x + 1 = 4}\)
I dalej:
\(\displaystyle{ (x + 1)^{2} = 4}\)
\(\displaystyle{ |x + 1| = 2}\)
\(\displaystyle{ x + 1 = -2}\) lub \(\displaystyle{ x + 1 = 2}\)
Odejmuję 1 od obydwu stron i wychodzi:
\(\displaystyle{ x = -3}\) lub \(\displaystyle{ x = 1}\)
\(\displaystyle{ x^{2} + 2x - 3 = 0}\)
Dodaję 3 po obu stronach:
\(\displaystyle{ x^{2} + 2x = 3}\)
Dodaję 1 po obu stronach:
\(\displaystyle{ x^{2} + 2x + 1 = 4}\)
I dalej:
\(\displaystyle{ (x + 1)^{2} = 4}\)
\(\displaystyle{ |x + 1| = 2}\)
\(\displaystyle{ x + 1 = -2}\) lub \(\displaystyle{ x + 1 = 2}\)
Odejmuję 1 od obydwu stron i wychodzi:
\(\displaystyle{ x = -3}\) lub \(\displaystyle{ x = 1}\)
Zadania z wielomianów
Czyli popełniłem błąd w obliczeniach? Wyszedł mi zły wynik? Czy po prostu zrobiłem to trochę inaczej, ale wynik jest dobry? Proszę o odpowiedź.