znajdż pierw. wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Dic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 8 lis 2010, o 12:12
Płeć: Mężczyzna

znajdż pierw. wielomianów

Post autor: Dic »

\(\displaystyle{ x ^{3} - 3\sqrt{2} x^{2} +7x-3 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ x_{1} = \sqrt{2} +1}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \sqrt{2} -1}\)

\(\displaystyle{ (x- x_{1}) (x-x_{2} )= x^{2} - \sqrt{4} x +3}\) tak ?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2010, o 16:52 przez Dic, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

znajdż pierw. wielomianów

Post autor: anna_ »

To równanie trzeciego stopnia?
Dic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 8 lis 2010, o 12:12
Płeć: Mężczyzna

znajdż pierw. wielomianów

Post autor: Dic »

tak, chodzi mi o to czy \(\displaystyle{ (x- x_{1}) (x-x_{2} )= x^{2} - \sqrt{4} x +3}\) jest dobrze obliczone? Pózniej trzeba podzielić to przez wielomian i wynik powinen być 3 pierwiastkiem.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

znajdż pierw. wielomianów

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) były dane?

\(\displaystyle{ (x- x_{1}) (x-x_{2} )= x^{2} - 2\sqrt{2} x +1}\)
Dic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 8 lis 2010, o 12:12
Płeć: Mężczyzna

znajdż pierw. wielomianów

Post autor: Dic »

\(\displaystyle{ x _{2}}\) to sprzężenie \(\displaystyle{ x_{1}}\) , ale nie wiedziałem jak dać tą kreseczkę nad x, dlatego tak zaznaczyłem. Już wszystko jasne, dzięki.
ODPOWIEDZ