Znajdź miejsca zerowe wielomianu trzeciego stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
eva8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 cze 2010, o 00:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Znajdź miejsca zerowe wielomianu trzeciego stopnia

Post autor: eva8 »

Cześć Mam do obliczenia miejsca zerowe niżej wymienionego wielomianu:
\(\displaystyle{ x^{3} - x ^{2} - x - 2 = 0}\)
Po obliczeniach wychodzi mi:
\(\displaystyle{ (x - 2)(x^{2} + x + 1) = 0}\)
Ale wyliczając deltę z równania kwadratowego wychodzi mi ona -3.
Szczerze nie wiem, czy to równanie ma rozwiązanie, też czy posiada jedynie jeden pierwiastek. Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc.
Tomasz Tkaczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 476
Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 93 razy

Znajdź miejsca zerowe wielomianu trzeciego stopnia

Post autor: Tomasz Tkaczyk »

Równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie w liczbach rzeczywistych.
eva8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 cze 2010, o 00:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Znajdź miejsca zerowe wielomianu trzeciego stopnia

Post autor: eva8 »

Dzięki za pomoc
A wiesz może, czy jak chcę (do w.w. równania) stworzyć postać jawną robię to w ten sposób:
\(\displaystyle{ a(n) = c _{1} \cdot 2 ^{n}}\) ?
Tomasz Tkaczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 476
Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 93 razy

Znajdź miejsca zerowe wielomianu trzeciego stopnia

Post autor: Tomasz Tkaczyk »

Postaraj się bardziej sprecyzować, o co ci chodzi.
ODPOWIEDZ