rówanie pierwiastkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdziestam
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
rówanie pierwiastkowe
Mam taką nierówność:
\(\displaystyle{ \sqrt{x + 3} > 9 - x}\)
Mogłby ktoś pomóc to rozwiązać? bo wychodzi mi sprzecznie z wynikiem w zbiorze zadan.
\(\displaystyle{ \sqrt{x + 3} > 9 - x}\)
Mogłby ktoś pomóc to rozwiązać? bo wychodzi mi sprzecznie z wynikiem w zbiorze zadan.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdziestam
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
rówanie pierwiastkowe
To mi nie pomaga tez mi wychodzi \(\displaystyle{ \left(6, 13\right)}\).
A ma wyjsc niby \(\displaystyle{ \left( 6, \infty \right)}\).
Dlatego proszę by ktoś kto umie to rozwiązać rozwiązał to poprawnie, albo mi powiedział ze na 100% nie ma być wynik \(\displaystyle{ \left( 6, \infty \right)}\).
A ma wyjsc niby \(\displaystyle{ \left( 6, \infty \right)}\).
Dlatego proszę by ktoś kto umie to rozwiązać rozwiązał to poprawnie, albo mi powiedział ze na 100% nie ma być wynik \(\displaystyle{ \left( 6, \infty \right)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
rówanie pierwiastkowe
A komu jeszcze wyszło (6; 13) ?damianexson pisze:To mi nie pomaga tez mi wychodzi \(\displaystyle{ \left(6, 13\right)}\).
A ma wyjsc niby \(\displaystyle{ \left( 6, \infty \right)}\).
Dlatego proszę by ktoś kto umie to rozwiązać rozwiązał to poprawnie, albo mi powiedział ze na 100% nie ma być wynik \(\displaystyle{ \left( 6, \infty \right)}\).
Z tego co podałem wychodzi x > 6.
Pokaż jak robisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdziestam
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
rówanie pierwiastkowe
Pormalnie rozwiazuje dla przedzialu \(\displaystyle{ <-3,9>}\)
Podnoszę do kwadratu, przerzucam na jedna strone.....
\(\displaystyle{ x1 = 13}\)
\(\displaystyle{ x2 = 6}\)
wiec wynik to w sumie \(\displaystyle{ (6,9>}\)
Nie mam pojecia jak to zrobić wogóle...
I niby potem mam rozpatrywać dla przedziału powyzej 9? to wtedy wyjdzie takie samo rownanie tylko ze mniejsze od zera to suma byla by \(\displaystyle{ (6,9> \cup \left( 13, \infty \right)}\)
Jak widać nie za bardzo to ogarniam, ale jest to jedno krótkie zadanie i na pewno ktoś umie to wytłumaczyć, tak więc proszę o pomoc bo strasznie mnie to irytuje.
Podnoszę do kwadratu, przerzucam na jedna strone.....
\(\displaystyle{ x1 = 13}\)
\(\displaystyle{ x2 = 6}\)
wiec wynik to w sumie \(\displaystyle{ (6,9>}\)
Nie mam pojecia jak to zrobić wogóle...
I niby potem mam rozpatrywać dla przedziału powyzej 9? to wtedy wyjdzie takie samo rownanie tylko ze mniejsze od zera to suma byla by \(\displaystyle{ (6,9> \cup \left( 13, \infty \right)}\)
Jak widać nie za bardzo to ogarniam, ale jest to jedno krótkie zadanie i na pewno ktoś umie to wytłumaczyć, tak więc proszę o pomoc bo strasznie mnie to irytuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
rówanie pierwiastkowe
A prawa ujemna gdy \(\displaystyle{ x>9}\).piasek101 pisze:a) dziedzina, gdy prawa strona ujemna to nierówność spełniona (*), gdy nieujemna podnosisz stronami do kwadratu (**).
Do odpowiedzi suma uzyskanych z (*) i (**)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdziestam
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
rówanie pierwiastkowe
ok czaje czyli ze dobrze myslalem tylko dla przedzialu:
\(\displaystyle{ \left( 9, \infty \right)}\) nierownosć spełnia każda liczba rzeczywista i nie ma sensu tego liczyć? i sumuje \(\displaystyle{ (6,9> \cup \left( 9, \infty \right)}\)
Tak??
\(\displaystyle{ \left( 9, \infty \right)}\) nierownosć spełnia każda liczba rzeczywista i nie ma sensu tego liczyć? i sumuje \(\displaystyle{ (6,9> \cup \left( 9, \infty \right)}\)
Tak??
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdziestam
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
rówanie pierwiastkowe
No widzisz jak chcesz to potrafisz pomóc.
Dobry piasek...
A tak na serio to wielkie dzięki!
Dobry piasek...
A tak na serio to wielkie dzięki!