Wyznacz reszte z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
arlen91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Wyznacz reszte z dzielenia

Post autor: arlen91 »

Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x^{2}-5x+6}\) wynosi \(\displaystyle{ 4x+1}\)

Wyznacz resztę z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x-2}\) i \(\displaystyle{ x-3}\)

\(\displaystyle{ x^{2}-5x+6}\) można rozpisać jako \(\displaystyle{ (x-2)(x-3)}\)
więc \(\displaystyle{ W(x) = (x-2)(x-3) * Q(x) +(4x+1)}\)

\(\displaystyle{ W(x)=(x-2)*Q(x)+R_{1}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)*Q(x)+R_{2}}\)

nie wiem za bardzo co dalej zrobić

\(\displaystyle{ 2a+b=R_{1}}\) ?
\(\displaystyle{ 3a+b=R_{2}}\) ?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wyznacz reszte z dzielenia

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ W(x) = (x-2)(x-3) * Q(x) +(4x+1)}\)
Reszta z dzielenia przez \(\displaystyle{ x-2}\) jest równa
\(\displaystyle{ W(2)}\).
arlen91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Wyznacz reszte z dzielenia

Post autor: arlen91 »

tometomek91 pisze:\(\displaystyle{ W(x) = (x-2)(x-3) * Q(x) +(4x+1)}\)
Reszta z dzielenia przez \(\displaystyle{ x-2}\) jest równa
\(\displaystyle{ W(2)}\).

uhm, nie rozumiem...
mógłbyś jakoś jaśniej?

wydawało mi się, że trzeba to zrobić za pomocą układu
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wyznacz reszte z dzielenia

Post autor: tometomek91 »

Jest to wniosek z twierdzenia Bezouta.
ODPOWIEDZ