Wyznacz wzór wielomianu z wykresu
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 lis 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz wzór wielomianu z wykresu
Witam
Ponieważ moja wiedza z zakresu wielomianów kuleje jestem zmuszony poprosić o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Na rysunku przedstawiono wykres wielomianu trzeciego stopnia.
a)wyznacz wzór wielomianu \(\displaystyle{ w}\)
b)rozwiąż równanie \(\displaystyle{ w(x)+u(x)=0}\), gdzie \(\displaystyle{ u(x)=2x-6}\)
\(\displaystyle{ \psset{unit=1pt,arrowlength=2,arrowsize=3pt 3,arrowinset=.1}
\radians
\newgray{lgray}{.75}
\fcolorbox{white}{white}{%
\begin{pspicture}*(250, 250)
\psset{xunit=20pt,yunit=20pt}
\psgrid[subgriddiv=1,griddots=10](0,0)(13,13)
\psaxes[Dx=1,dx=1,Dy=1,dy=1,ticks=none]{->}(6,6)(0,0)(12.5,12.5)
\put(120,120){\psplot[plotpoints=100]{-4}{4}{-0.25 x 2 add 2 exp mul x 3 sub mul}}
\put(110,137){1}
\put(137,110){1}
\put(110,110){O}
\put(240,110){X}
\put(110,240){Y}
\put(172,168){w}
\end{pspicture}
}%}\)
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Ponieważ moja wiedza z zakresu wielomianów kuleje jestem zmuszony poprosić o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Na rysunku przedstawiono wykres wielomianu trzeciego stopnia.
a)wyznacz wzór wielomianu \(\displaystyle{ w}\)
b)rozwiąż równanie \(\displaystyle{ w(x)+u(x)=0}\), gdzie \(\displaystyle{ u(x)=2x-6}\)
\(\displaystyle{ \psset{unit=1pt,arrowlength=2,arrowsize=3pt 3,arrowinset=.1}
\radians
\newgray{lgray}{.75}
\fcolorbox{white}{white}{%
\begin{pspicture}*(250, 250)
\psset{xunit=20pt,yunit=20pt}
\psgrid[subgriddiv=1,griddots=10](0,0)(13,13)
\psaxes[Dx=1,dx=1,Dy=1,dy=1,ticks=none]{->}(6,6)(0,0)(12.5,12.5)
\put(120,120){\psplot[plotpoints=100]{-4}{4}{-0.25 x 2 add 2 exp mul x 3 sub mul}}
\put(110,137){1}
\put(137,110){1}
\put(110,110){O}
\put(240,110){X}
\put(110,240){Y}
\put(172,168){w}
\end{pspicture}
}%}\)
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, o 08:35 przez Anonymous, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Poprawa obrazka.
Powód: Poprawa obrazka.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Wyznacz wzór wielomianu z wykresu
Autorowi zadania należy się solidny kopniak. Nie zaznaczył żadnych punktów na wykresie, tak więc nie wiadomo, przez co on przechodzi (czy dokładnie przez te punkty, czy może tylko obok?). Nawet, jeżeli założymy, że przechodzi na pewno (bez żadnych niedokładności związanych z rysunkiem) przez punkty \(\displaystyle{ (-2; 0)}\) i \(\displaystyle{ (3; 0)}\), nic nam to nie da - nie wiemy nawet, którego stopnia jest to wielomian (wiemy tylko, że jest on stopnia nie mniejszego niż trzeci), nie znamy współczynnika przy najwyższej potędze zmiennej itd. Zadanie jest więc całkowicie bez sensu.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 lis 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz wzór wielomianu z wykresu
Jest to z zadanie z matury rozszerzonej przygotowaną przez moją nauczycielkę matematyki.
Samemu próbując rozwiązać wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ f(0)=3}\)
miejsca zerowe \(\displaystyle{ x_{1} = -2}\) i \(\displaystyle{ x _{2} = 3}\)
\(\displaystyle{ f(x)=a(x+2)(x-3)x
f(x)=a( x^{3}- x_{2} -6x)
f(0)=3
a=3
w(x)=3 x^{3} -3 x^{2} -18x}\)
Co o tym sądzicie?
Samemu próbując rozwiązać wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ f(0)=3}\)
miejsca zerowe \(\displaystyle{ x_{1} = -2}\) i \(\displaystyle{ x _{2} = 3}\)
\(\displaystyle{ f(x)=a(x+2)(x-3)x
f(x)=a( x^{3}- x_{2} -6x)
f(0)=3
a=3
w(x)=3 x^{3} -3 x^{2} -18x}\)
Co o tym sądzicie?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Wyznacz wzór wielomianu z wykresu
Ja sądzę właśnie tak, jak napisałem. O ile jeszcze mogę się zgodzić, że można odczytać wsp. \(\displaystyle{ a}\) z wykresu, to powiedz mi proszę, skąd wiesz, że jest to wielomian stopnia trzeciego, a nie np. dwudziestego?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 lis 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz wzór wielomianu z wykresu
To że wielomian jest stopnia trzeciego było napisane od początku, edytowany był ze względu na dodanie tex'a.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 30 kwie 2008, o 19:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wieś
- Pomógł: 5 razy
Wyznacz wzór wielomianu z wykresu
widać że przechodzi przez punkt (0,3)to mamy wyraz wolny bez x na końcu wielomianu =3
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wyznacz wzór wielomianu z wykresu
\(\displaystyle{ W\left( x\right)=a\left( x+2\right)^2\left( x-3\right) \\
W\left( 0\right)=3\\
-12a=3\\
a= -\frac{1}{4}\\
W\left( x\right) =-\frac{1}{4}\left( x+2\right)^2\left( x-3\right)}\)
Althorion, na wykresie są zaznaczone jednostki
a informację o stopniu wielomianu napisał w treści zadania
Panowie użytkownik Althorion
nawet nie czyta treści zadania (może nie umie) tylko najprawdopodobniej
"nabija sobie posty"
W\left( 0\right)=3\\
-12a=3\\
a= -\frac{1}{4}\\
W\left( x\right) =-\frac{1}{4}\left( x+2\right)^2\left( x-3\right)}\)
Althorion, na wykresie są zaznaczone jednostki
a informację o stopniu wielomianu napisał w treści zadania
Panowie użytkownik Althorion
nawet nie czyta treści zadania (może nie umie) tylko najprawdopodobniej
"nabija sobie posty"
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Wyznacz wzór wielomianu z wykresu
A masz zaznaczone, przez które punkty przechodzi wykres? Bo ja na przykład nie potrafię z całą pewnością powiedzieć, czy przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (0; 3)}\), czy też może \(\displaystyle{ (0,0001; 3,0001)}\). Zwykła kropka by wystarczyła...Althorion, na wykresie są zaznaczone jednostki
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wyznacz wzór wielomianu z wykresu
Althorion, kropka też by nic nie dała
No tutaj gołym okiem nie da się zauważyć różnicy między tymi punktami które podałeś
(ale nie zaburzy to zbytnio wyniku)
Najlepiej gdyby zaznaczył punkty przecięcia wykresu z osiami układu
(nie kropką tylko podając wartości liczbowe)
(Nie miałbyś się się czego czepiać)
Poza tym kiepsko podałeś ten punkt (ten drugi punkt nie jest miejscem zerowym)
Przy podanym stopniu odczytujesz punkty przecięcia wykresu z osiami układu aby ustalić wielomian
No tutaj gołym okiem nie da się zauważyć różnicy między tymi punktami które podałeś
(ale nie zaburzy to zbytnio wyniku)
Najlepiej gdyby zaznaczył punkty przecięcia wykresu z osiami układu
(nie kropką tylko podając wartości liczbowe)
(Nie miałbyś się się czego czepiać)
Poza tym kiepsko podałeś ten punkt (ten drugi punkt nie jest miejscem zerowym)
Przy podanym stopniu odczytujesz punkty przecięcia wykresu z osiami układu aby ustalić wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 lis 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz wzór wielomianu z wykresu
mariuszm,
Czy mógłbyś jeszcze rozwiązać równanie \(\displaystyle{ w(x)+u(x)}\)?
Czy mógłbyś jeszcze rozwiązać równanie \(\displaystyle{ w(x)+u(x)}\)?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wyznacz wzór wielomianu z wykresu
maciek2902,
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} \left( x+2\right)^2\left( x-3\right)+2x-6=0 \\
\left( x+2\right)^2\left( x-3\right)+8x-24=0\\
\left( x-3\right) \left( x^2+4x+4+8\right)=0\\
\left( x-3\right)\left( x^2+4x+12\right)=0}\)
Ten trójmian kwadratowy nie jest już rozkładalny nad R
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} \left( x+2\right)^2\left( x-3\right)+2x-6=0 \\
\left( x+2\right)^2\left( x-3\right)+8x-24=0\\
\left( x-3\right) \left( x^2+4x+4+8\right)=0\\
\left( x-3\right)\left( x^2+4x+12\right)=0}\)
Ten trójmian kwadratowy nie jest już rozkładalny nad R
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: fotel
- Podziękował: 36 razy
Wyznacz wzór wielomianu z wykresu
przepraszam, że odświeżam stary temat ale kolega wyżej zrobił mały błąd: zapomniał o minusie przy współczynniku a.mariuszm pisze:maciek2902,
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} \left( x+2\right)^2\left( x-3\right)+2x-6=0 \\
\left( x+2\right)^2\left( x-3\right)+8x-24=0\\
\left( x-3\right) \left( x^2+4x+4+8\right)=0\\
\left( x-3\right)\left( x^2+4x+12\right)=0}\)
Ten trójmian kwadratowy nie jest już rozkładalny nad R
\(\displaystyle{ a=- \frac{1}{4}}\)
wtedy wychodzą 3 pierwiastki.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wyznacz wzór wielomianu z wykresu
Ano zgadza się zgubiłem tego minusa
ale to była taka sytuacja że Althorion nabijał sobie posty nie czytając w ogóle innych wiadomości
a Heil Qń dał mi ostrzeżenie za punkty regulaminu które sam złamał
(Pisał nie do końca na temat poza tym obrażał innych użytkowników )
To był chyba temat o podstawieniach Eulera
On sam łamał regulamin jeszcze w innym temacie
"Nie musisz się zwracać personalnie do mnie
Zapewiam że mojej wiedzy nie uzupełniłeś "
To jest lekceważenie innych użytkowników i wyśmiewanie ich wiedzy matematycznej
Tak to jest jak na moderatora przyjmują praktycznie każdego
ale to była taka sytuacja że Althorion nabijał sobie posty nie czytając w ogóle innych wiadomości
a Heil Qń dał mi ostrzeżenie za punkty regulaminu które sam złamał
(Pisał nie do końca na temat poza tym obrażał innych użytkowników )
To był chyba temat o podstawieniach Eulera
On sam łamał regulamin jeszcze w innym temacie
"Nie musisz się zwracać personalnie do mnie
Zapewiam że mojej wiedzy nie uzupełniłeś "
To jest lekceważenie innych użytkowników i wyśmiewanie ich wiedzy matematycznej
Tak to jest jak na moderatora przyjmują praktycznie każdego