równania i układy równań

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 lis 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

równania i układy równań

Post autor: gon »

\(\displaystyle{ (4x-5)(2-9x)>(6x-1)²

podobno wynik powinien być (- \infty , \frac{11}{25})}\)
matmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 388
Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 40 razy

równania i układy równań

Post autor: matmi »

Niemożliwe. Jest to nierówność kwadratowa, więc rozwiązaniem musi być przedział ograniczony lub suma dwóch przedziałów nieograniczonych (w tym przypadku to drugie).
adamglos92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żory
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 12 razy

równania i układy równań

Post autor: adamglos92 »

Niestety podany wynik jest błędny. Jesteś pewny że dobrze przepisałeś? Delta wychodzi mi \(\displaystyle{ \sqrt{913}}\)-- 21 lis 2010, o 23:46 --
matmi pisze:Niemożliwe. Jest to nierówność kwadratowa, więc rozwiązaniem musi być przedział ograniczony lub suma dwóch przedziałów nieograniczonych (w tym przypadku to drugie).
Nie zgodzę się. wychodzi jeden przedział I to bardzo dziwny
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

równania i układy równań

Post autor: Vax »

Wychodzi tak:

\(\displaystyle{ x\in \left(\frac{47-\sqrt{913}}{72} ; \frac{47+\sqrt{913}}{72}\right)}\)

Pozdrawiam.
matmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 388
Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 40 razy

równania i układy równań

Post autor: matmi »

Ups! tu będzie ograniczony. Racja Vax
gon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 lis 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

równania i układy równań

Post autor: gon »

Ja dobrze o tym wiem, rozwiązywałem to na tysiące sposobów ale widocznie błąd w książce (choć widać od razu, że błąd).
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ