Nierówność wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
toniz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 21 maja 2010, o 00:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: toniz »

Rozwiąż nierowność wielomianową:

\(\displaystyle{ x^{3} + 4x^{2} + x +4 > 0}\)
Zrobilem ale nie wiem czy dobrze ;p

zamienilem na rownanie
\(\displaystyle{ x^{3} + 4x^{2} + x +4 = 0}\)
Najpierw dzielniki wyrazu wolnego : +/- 1; +/-2; +/-4
Wyszło że\(\displaystyle{ W_{(-4)} = 0}\)

Dziele W(x) przez (x+4)

wyszło \(\displaystyle{ x^{2}+1}\)

Czynnikowa \(\displaystyle{ ( x^{2}+1) (x+4) = 0}\)

x=-4 jednokrotny pier jedyny bo chyba \(\displaystyle{ x^{2}+1=0}\)
nie ma rzeczywistego pierwiastka

narysowalem wykres i mi wyszło \(\displaystyle{ x \in ( 4 ; \infty )}\)

Prosze o sprawdzenie
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: kropka+ »

Powinno być x > -4 a nie x > 4
toniz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 21 maja 2010, o 00:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: toniz »

no rzeczywiscie zle przepisałem z zeszytu ;p dzieki
ODPOWIEDZ