Trudne równanie pod pierwiastkiem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
argonus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 21 lut 2009, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Trudne równanie pod pierwiastkiem

Post autor: argonus »

Witam. mam problem z poniższym równaniem.
\(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2}+2^{51}x+2 ^{100}}}\)- \(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2} +2 ^{101}x+4 ^{100}}}\) =\(\displaystyle{ 2 ^{50}}\)
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Trudne równanie pod pierwiastkiem

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ x^2+2^{51}x+2^{100}=(x+2^{50})^2\\x^2+2^{101}x+4^{100}=(x+2^{100})^2\\}\)
ODPOWIEDZ