dzielenie wielomianu i podanie reszty

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mastermaniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

dzielenie wielomianu i podanie reszty

Post autor: mastermaniek »

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ P(x) = x^{2007} + 1}\) przez \(\displaystyle{ ( x^{2} - 1)}\)-- 20 lis 2010, o 20:13 --Wydaje mi się, że będzie to x + 1 ... czy wie ktos jak to zrobic?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

dzielenie wielomianu i podanie reszty

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ x^{2007}+1=(x^2-1)Q(x)+ax+b \\ \\ \begin{cases} 1^{2007}+1=0+a+b \\ (-1)^{2007}+1=0-a+b \end{cases} \\ \\ \begin{cases} a+b=2 \\ -a+b=0 \end{cases}}\)

Rozwiązując powyższy układ otrzymasz rozwiązanie a=1, b=1 co oznacza, że reszta ma postać x+1.
mastermaniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

dzielenie wielomianu i podanie reszty

Post autor: mastermaniek »

Dzięki a mógłbyś jeszcze wytłumaczyć, dlaczego za x miałem podstawić 1 i -1 żeby rozwiązać to zadanie? i co to jest za równanie na górze?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

dzielenie wielomianu i podanie reszty

Post autor: wb »

DZIELNA=DZIELNIK \(\displaystyle{ \cdot}\) ILORAZ+RESZTA (stopień RESZTY<stopień DZIELNIKA)

Jest to uproszczona wersja twierdzenia o reszcie.

Wstawiałem 1 oraz -1 bo wtedy dzielnik jest zerowy..
ODPOWIEDZ