Wielomiany --- zad. z treścią 2

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Robson1416
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 30 paź 2010, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 30 razy

Wielomiany --- zad. z treścią 2

Post autor: Robson1416 »

Niech w(x) będzie rzeczywistym wielomianem stopnia 5 ze współczynnikiem 1 przy najwyższej potędze i niech liczby

\(\displaystyle{ x1 = -1; x2 = 1 - \sqrt{2} i; x3 = 1 + \sqrt{2}}\)i,

będą jego pierwiastkami jednokrotnymi. Podaj pozostałe pierwiastki wielomianu i przedstaw go jako iloczyn wielomianów nie rozkładalnych
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Wielomiany --- zad. z treścią 2

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ \left( x+1\right)\left(x^2-2x+3\right)\left( x^2-2\Re{z}x+\left| z\right| ^2\right)}\)

z to dowolna liczba zespolona
ODPOWIEDZ