Wielomiany ... zad z treścią

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Robson1416
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 30 paź 2010, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 30 razy

Wielomiany ... zad z treścią

Post autor: Robson1416 »

Mam takie zadanie:

Wyznacz wielomian najmniejszego stopnia o współczynnikach zespolonych mający podwójny pierwiastek \(\displaystyle{ 1}\) oraz pierwiastki pojedyncze \(\displaystyle{ 2, 3, 1 + i}\). Przez jaki wielomian należy pomnożyć wyznaczony wielomian, aby skonstruować wielomian najmniejszego stopnia o wpsółczynnikach rzeczywistych mający powyższe pierwiastki?

Ma ktoś pomysł jak zrobić to zadanie ?
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Wielomiany ... zad z treścią

Post autor: Mariusz M »

Według mnie będą to wielomiany

\(\displaystyle{ \left( z-1\right)^{2}\left( z-2\right)\left( z-3\right)\left( z-1-i\right) \\
\left( x-1\right)^2\left( x-2\right)\left( x-3\right)\left( x^2-2x+2\right)}\)


Wielomian o współczynnikach rzeczywistych będzie miał jeszcze
jeden pierwiastek będący sprzężeniem liczby

\(\displaystyle{ z=1+i}\)
Robson1416
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 30 paź 2010, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 30 razy

Wielomiany ... zad z treścią

Post autor: Robson1416 »

Czyli

to jest odpowiedź do I części zadania
\(\displaystyle{ \left( z-1\right)^{2}\left( z-2\right)\left( z-3\right)\left( z-1-i\right)}\)

a to jest do II części tak ?
\(\displaystyle{ \left( x-1\right)^2\left( x-2\right)\left( x-3\right)\left( x^2-2x+2\right)}\)

I czy tak to zadanie może zostać zrobione ?
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Wielomiany ... zad z treścią

Post autor: Mariusz M »

Robson1416, no możesz to jeszcze wymnożyć jeżeli nie wystarczy
podać w postaci iloczynowej .
Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o te wielomiany
(Możesz jeszcze je pomnożyć przez pewien czynnik stały
W pierwszym przypadku czynnik ten należy do zespolonych
w drugim przypadku czynnik ten należy do rzeczywistych)
Robson1416
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 30 paź 2010, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 30 razy

Wielomiany ... zad z treścią

Post autor: Robson1416 »

Dzięki za pomoc. MariuszM, może znasz odpowiedź na to zadanie:

221535.htm
ODPOWIEDZ