pierwiastek wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
damcios
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 341
Rejestracja: 3 lis 2008, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 1 raz

pierwiastek wielomianu

Post autor: damcios »

\(\displaystyle{ x ^{3} -3x ^{2}+3x+27}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pierwiastek wielomianu

Post autor: piasek101 »

Jak z liceum - to raczej pomyłka w zapisie.
slawekstudia6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: HRUBIESZÓW
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

pierwiastek wielomianu

Post autor: slawekstudia6 »

sprawdź czy nie ma przypadkiem -27
bo nie będzie łatwo
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pierwiastek wielomianu

Post autor: piasek101 »

slawekstudia6 pisze:sprawdź czy nie ma przypadkiem -27
bo nie będzie łatwo
A z (-27) łatwo ?
damcios
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 341
Rejestracja: 3 lis 2008, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 1 raz

pierwiastek wielomianu

Post autor: damcios »

to nie jest pomyłka to zadanie z gwiazdką, mam program do rysowania wykresów, istnieje jeden pierwiastek 2 z kawałkiem ale jak go wyznaczyć
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pierwiastek wielomianu

Post autor: piasek101 »

Podaj treść zadania.
slawekstudia6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: HRUBIESZÓW
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

pierwiastek wielomianu

Post autor: slawekstudia6 »

\(\displaystyle{ x ^{3} -3x ^{2}+3x+27=0}\)

\(\displaystyle{ (x-1)^3+28 = 0}\)

\(\displaystyle{ x ((x-3) x+3)+27 = 0}\)

\(\displaystyle{ x^3+3 x+27 = 3 x^2}\)

\(\displaystyle{ x = 1- \sqrt[3]{28}}\)

\(\displaystyle{ x = 1+ \sqrt[3] { \frac{7}{2} } (1-i \sqrt{3})}\)

\(\displaystyle{ x = 1+ \sqrt[3] { \frac{7}{2} } (1+i \sqrt{3})}\)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2010, o 17:47 przez slawekstudia6, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

pierwiastek wielomianu

Post autor: ares41 »

slawekstudia6,
Nie musiałeś słowo w słowo przepisywać z Wolfram'u :wink:
slawekstudia6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: HRUBIESZÓW
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

pierwiastek wielomianu

Post autor: slawekstudia6 »

już się poprawiłem
damcios
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 341
Rejestracja: 3 lis 2008, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 1 raz

pierwiastek wielomianu

Post autor: damcios »

ale jak to wyliczyć bez zespolonych tylko reczywisty chodzi mi
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

pierwiastek wielomianu

Post autor: ares41 »

Przecież
\(\displaystyle{ x = (1- \sqrt[3]{28} )\in R}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pierwiastek wielomianu

Post autor: piasek101 »

slawekstudia6 pisze:\(\displaystyle{ x ^{3} -3x ^{2}+3x+27=0}\)

\(\displaystyle{ (x-1)^3+28 = 0}\)
Masz go z tego.
damcios
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 341
Rejestracja: 3 lis 2008, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 1 raz

pierwiastek wielomianu

Post autor: damcios »

ale jak to z tego wyszło \(\displaystyle{ x^3+3 x+27 = 3 x^2}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pierwiastek wielomianu

Post autor: piasek101 »

Przecież Ci podałem z czego - patrz cytat.

\(\displaystyle{ x-1=z}\)

czyli \(\displaystyle{ z^3+28=0}\)
ODPOWIEDZ