równanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 161
- Rejestracja: 18 maja 2010, o 10:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: brudzowice
- Podziękował: 44 razy
równanie z parametrem
wyznacz wartość parametru m dla którego rówanie \(\displaystyle{ x ^{3}+(m-2)x ^{2} + (6-2m)x-12=0}\) ma trzy pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\) spełniające warunki \(\displaystyle{ x_{3}=-x_{1}}\) oraz \(\displaystyle{ x_{2}=x_{1}-1}\) prosze o pomoc
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
równanie z parametrem
Wzory Viete'a dla równania
\(\displaystyle{ ax^{3}+bx^{2}+cx+d=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+x_{2}+x_{3}=- \frac{b}{a} \\ x_{1}x_{2}+x_{1}x_{3}+x_{2}x_{3}= \frac{c}{a} \\x_{1}x_{2}x_{3}=- \frac{d}{a} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ ax^{3}+bx^{2}+cx+d=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+x_{2}+x_{3}=- \frac{b}{a} \\ x_{1}x_{2}+x_{1}x_{3}+x_{2}x_{3}= \frac{c}{a} \\x_{1}x_{2}x_{3}=- \frac{d}{a} \end{cases}}\)