a)\(\displaystyle{ -5x^4+3x^3+14x^2=0}\)
b)\(\displaystyle{ 5x^5+x^3-6=30x^2}\)
rozwiaż równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: świdwin
- Podziękował: 2 razy
rozwiaż równanie wielomianowe
Ostatnio zmieniony 17 lis 2010, o 16:14 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 16 lis 2010, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
rozwiaż równanie wielomianowe
eeeeee?
1) \(\displaystyle{ -5 x^{4} + 3 x^{3} - 14 x^{2} = -x^{2}(5 x^{2} - 3x + 14)}\)
Potem zwykła delta.
2) \(\displaystyle{ 5 x^{5} + x^{3} - 6 - 30 x^{2} = x^{3}(5x^{2} + 1) - 6(5 x^{2} + 1) = (x^{3}-6)(5x^{2} + 1)}\)
I wsio, wiem że byłem 2 : D
EDIT: Alles gut, alles klar!
1) \(\displaystyle{ -5 x^{4} + 3 x^{3} - 14 x^{2} = -x^{2}(5 x^{2} - 3x + 14)}\)
Potem zwykła delta.
2) \(\displaystyle{ 5 x^{5} + x^{3} - 6 - 30 x^{2} = x^{3}(5x^{2} + 1) - 6(5 x^{2} + 1) = (x^{3}-6)(5x^{2} + 1)}\)
I wsio, wiem że byłem 2 : D
EDIT: Alles gut, alles klar!
Ostatnio zmieniony 17 lis 2010, o 16:23 przez chozz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: świdwin
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 lut 2010, o 10:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: świdwin
- Podziękował: 2 razy