Rozkład wielomianu.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kaczus0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 lis 2010, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nysa

Rozkład wielomianu.

Post autor: kaczus0 »

Rozłóż wielomian na czynniki:

a) \(\displaystyle{ W(x)= x^3 - x^2 + x - 1}\)

b) \(\displaystyle{ W(x)= x^3 - 2x^2 - 2x + 4}\)

c) \(\displaystyle{ W(x)= x^3 - 3x^2 + 2x}\)

d) \(\displaystyle{ W(x)= x^6+ 7x^5 + 6x^4}\)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, o 12:34 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Początek treści zadania w temacie. Ortografia.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozkład wielomianu.

Post autor: piasek101 »

a) b) grupowanie i wyłączanie przed nawias

c) d) (x) przed nawias (w jak najwyższej potędze się da).
kaczus0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 lis 2010, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nysa

Rozkład wielomianu.

Post autor: kaczus0 »

dzieki wielkie
ODPOWIEDZ