rozwiąż równanie
rozwiąż równanie
rozwiąż równanie
1. \(\displaystyle{ -5x ^{4}+3x ^{3}+14x^{2}=0}\)
2.\(\displaystyle{ 2x^{5}+5x^{3}- 12x=0}\)
3.\(\displaystyle{ 2x^{7}-x^{4}-x=0}\)
4.\(\displaystyle{ 6x^{3}+6x^{2}-3x-3=0}\)
5.\(\displaystyle{ 2x^{5}-18x^{3}+2x^{2}-18=0}\)
Prosze o pomoc
1. \(\displaystyle{ -5x ^{4}+3x ^{3}+14x^{2}=0}\)
2.\(\displaystyle{ 2x^{5}+5x^{3}- 12x=0}\)
3.\(\displaystyle{ 2x^{7}-x^{4}-x=0}\)
4.\(\displaystyle{ 6x^{3}+6x^{2}-3x-3=0}\)
5.\(\displaystyle{ 2x^{5}-18x^{3}+2x^{2}-18=0}\)
Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 15 lis 2010, o 16:06 przez Asieek, łącznie zmieniany 2 razy.
rozwiąż równanie
1. wyjmij przed nawias \(\displaystyle{ x ^{2}}\), a z nawiasu wylicz deltę (pamiętaj o współczynniku -1)
4. podziel wielomian przez (x+1)
5. podziel wielomian przez (x+1)
4. podziel wielomian przez (x+1)
5. podziel wielomian przez (x+1)
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
rozwiąż równanie
2. Wygląda na źle przepisane - nie ma pierwiastków wymiernych i wydaje mi się, że wyznaczenie konkretnych wartości pierwiastków jest niemożliwe.
3. Wyciągnij przed nawias \(\displaystyle{ x}\). Potem podstaw \(\displaystyle{ t = x^3}\).
3. Wyciągnij przed nawias \(\displaystyle{ x}\). Potem podstaw \(\displaystyle{ t = x^3}\).
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
rozwiąż równanie
2. Teraz najprawdopodobniej już jest dobrze. Wyciągnij przed nawias \(\displaystyle{ x}\), a w nawiasie podstaw \(\displaystyle{ t=x^{2}}\) (pamiętając o koniecznym założeniu, że \(\displaystyle{ t>0}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
rozwiąż równanie
4 i 5 możesz zrobić metodą grupowania wyrazów:
4: \(\displaystyle{ 6(x+1)(x- \frac{ \sqrt{2} }{2})(x+ \frac{ \sqrt{2} }{2})=0}\)
5: \(\displaystyle{ 2(x ^{3}+1)(x-3)(x+3)=0}\)
4: \(\displaystyle{ 6(x+1)(x- \frac{ \sqrt{2} }{2})(x+ \frac{ \sqrt{2} }{2})=0}\)
5: \(\displaystyle{ 2(x ^{3}+1)(x-3)(x+3)=0}\)