wyznacz wielomian stopnia 3

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lukminek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lis 2010, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk

wyznacz wielomian stopnia 3

Post autor: lukminek »

wyznacz wielomian stopnia trzeciego, który ma pierwiastek dwukrotny 2 oraz pierwiastek pojedyńczy 5, przy czym wartość tego wielomianu dla argumentu 1 wynosi 4. Proszę o pomoc:)

W(1)=4
\(\displaystyle{ (x-2)^{2}}\) *(x-5)
mam to przemnożyc i tyle ? i wtedy jest W(x)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz wielomian stopnia 3

Post autor: sushi »

\(\displaystyle{ W(x)= a(x-2)^2(x-5)}\)

\(\displaystyle{ W(1)=4}\) --> z tego policzysz "a"

i potem mozesz zostawic w postaci iloczynowej
ODPOWIEDZ