Wielomian trzeciego stopnia, parametr a trzy pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 20:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Słupskowo
- Podziękował: 1 raz
Wielomian trzeciego stopnia, parametr a trzy pierwiastki
wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których wielomian \(\displaystyle{ w(x)= x ^{3}-mx+m-1}\) ma trzy pierwiastki.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, o 21:55 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nazwa tematu nie powinna zawierać więcej, niż jeden znak typu "?","!", itp.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nazwa tematu nie powinna zawierać więcej, niż jeden znak typu "?","!", itp.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 20:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Słupskowo
- Podziękował: 1 raz
Wielomian trzeciego stopnia, parametr a trzy pierwiastki
a skąd to wiesz? przeciez wyraz wolny to m-1
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wielomian trzeciego stopnia, parametr a trzy pierwiastki
Równanie rozwiązujące jest postaci
\(\displaystyle{ t^2+\left( m-1\right)t- \frac{m^3}{27}=0}\)
Wyróżnik tego trójmianu powinien być niedodatni
\(\displaystyle{ \Delta \leq 0}\)
Zdaje się że pomyliłem znaki
(zaraz do tego dojdę)
\(\displaystyle{ w(x)= x ^{3}-mx+m-1}\)
\(\displaystyle{ \left( u+v\right)^3-m\left( u+v\right)+m-1=0\\
u^3+3u^2v+3uv^2+v^3-m\left( u+v\right)+m-1=0\\
u^3+v^3+m-1=0\\
3\left( u+v\right) \left( uv- \frac{m}{3} \right)=0\\
\begin{cases} u^3+v^3 =-\left( m-1\right) \\ uv= \frac{m}{3} \end{cases} \\
\begin{cases} u^3+v^3 =-\left( m-1\right) \\ u^3v^3= \frac{m^3}{27} \end{cases} \\
t^2+\left( m-1\right)t+ \frac{m^3}{27} =0}\)
\(\displaystyle{ \left( m-1\right)^2- \frac{4m^3}{27} \leq 0\\
4m^3-27m^2+54m-27 \leq 0}\)
\(\displaystyle{ t^2+\left( m-1\right)t- \frac{m^3}{27}=0}\)
Wyróżnik tego trójmianu powinien być niedodatni
\(\displaystyle{ \Delta \leq 0}\)
Zdaje się że pomyliłem znaki
(zaraz do tego dojdę)
\(\displaystyle{ w(x)= x ^{3}-mx+m-1}\)
\(\displaystyle{ \left( u+v\right)^3-m\left( u+v\right)+m-1=0\\
u^3+3u^2v+3uv^2+v^3-m\left( u+v\right)+m-1=0\\
u^3+v^3+m-1=0\\
3\left( u+v\right) \left( uv- \frac{m}{3} \right)=0\\
\begin{cases} u^3+v^3 =-\left( m-1\right) \\ uv= \frac{m}{3} \end{cases} \\
\begin{cases} u^3+v^3 =-\left( m-1\right) \\ u^3v^3= \frac{m^3}{27} \end{cases} \\
t^2+\left( m-1\right)t+ \frac{m^3}{27} =0}\)
\(\displaystyle{ \left( m-1\right)^2- \frac{4m^3}{27} \leq 0\\
4m^3-27m^2+54m-27 \leq 0}\)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, o 22:08 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wielomian trzeciego stopnia, parametr a trzy pierwiastki
\(\displaystyle{ W(1)=0}\)
zatem \(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(co\mbox{ś})}\) (coś jest kwadratowe, ma mieć dwa różnwe rozwiązania, oba różne od 1)
A moje kwadratowe to \(\displaystyle{ x^2+x+1-m}\).
zatem \(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(co\mbox{ś})}\) (coś jest kwadratowe, ma mieć dwa różnwe rozwiązania, oba różne od 1)
Fajne - tylko ten trzeci stopień przeszkadza..mariuszm pisze:Równanie rozwiązujące jest postaci
\(\displaystyle{ t^2+\left( m-1\right)t- \frac{m^3}{27}=0}\)
Wyróżnik tego trójmianu powinien być niedodatni
\(\displaystyle{ \Delta \leq 0}\)
A moje kwadratowe to \(\displaystyle{ x^2+x+1-m}\).
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wielomian trzeciego stopnia, parametr a trzy pierwiastki
piasek101, Twierdzenie 4 u Sierpińskiego
Zasady algebry wyższej Tom 11 rozdział 10 paragraf 3
W tablicach Adamantan też mniej więcej to podają
Wstawił jedynkę do równania i mu przypadkowo wyszło zero ale w ogólnym przypadku to trzeba sprawdzić czy wyróżnik równania rozwiązującego jest niedodatni
Zasady algebry wyższej Tom 11 rozdział 10 paragraf 3
W tablicach Adamantan też mniej więcej to podają
karola1171 pisze:a skąd to wiesz? przeciez wyraz wolny to m-1
Wstawił jedynkę do równania i mu przypadkowo wyszło zero ale w ogólnym przypadku to trzeba sprawdzić czy wyróżnik równania rozwiązującego jest niedodatni
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wielomian trzeciego stopnia, parametr a trzy pierwiastki
Ty rób z Sierpińskiego (dla mnie to coś o armatach i takie tam). Ja użyję rozumu.mariuszm pisze:piasek101, Twierdzenie 4 u Sierpińskiego
Zasady algebry wyższej Tom 11 rozdział 10 paragraf 3
W tablicach Adamantan też mniej więcej to podają
Wstawił jedynkę do równania i mu przypadkowo wyszło zero ale w ogólnym przypadku to trzeba sprawdzić czy wyróżnik równania rozwiązującego jest niedodatnikarola1171 pisze:a skąd to wiesz? przeciez wyraz wolny to m-1
Na przyszłość - proszę oszczędź sobie wycieczek o przypadkowości.
Pisząc ,,trzeci stopień przeszkadza" widziałem \(\displaystyle{ m^3}\) - czyżby go nie było.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wielomian trzeciego stopnia, parametr a trzy pierwiastki
piasek101,
To może ja dam takie zadanie
Dla jakich parametrów p i q równanie
\(\displaystyle{ x^3+px+q=0}\)
ma trzy pierwiastki rzeczywiste ?
Jak to zadanie rozwiążesz ?
Tutaj jedynka już nie jest pierwiastkiem i
twój tok rozumowania będzie do bani
jak sam to kiedyś napisałeś
Oczywiście do rozwiązania następującego zadania
będzie "do bani"
w takich przypadkach (gdyby autorka tematu miała więcej podobnych zadań)
a ty przedstawiłeś sposób na rozwiązanie tylko tego konkretnego zadania
Twój sposób jest prostszy (bez skomplikowanych obliczeń)
ale nie można go uogólnić tzn dotyczy wąskiej grupy przypadków
To może ja dam takie zadanie
Dla jakich parametrów p i q równanie
\(\displaystyle{ x^3+px+q=0}\)
ma trzy pierwiastki rzeczywiste ?
Jak to zadanie rozwiążesz ?
Tutaj jedynka już nie jest pierwiastkiem i
twój tok rozumowania będzie do bani
jak sam to kiedyś napisałeś
Oczywiście do rozwiązania następującego zadania
twój tok rozumowania wystarczy ale gdy odrobinę je zmodyfikowaćkarola1171 pisze:wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których wielomian \(\displaystyle{ w(x)= x ^{3}-mx+m-1}\) ma trzy pierwiastki.
będzie "do bani"
Ja tylko chciałem przedstawić sposób postępowaniaNależysz do takich którzy odwracają kota ogonem.
Dajesz zupełnie inne zadanie - rozwiązuj go jak chcesz.
w takich przypadkach (gdyby autorka tematu miała więcej podobnych zadań)
a ty przedstawiłeś sposób na rozwiązanie tylko tego konkretnego zadania
Twój sposób jest prostszy (bez skomplikowanych obliczeń)
ale nie można go uogólnić tzn dotyczy wąskiej grupy przypadków
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, o 21:26 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wielomian trzeciego stopnia, parametr a trzy pierwiastki
Należysz do takich którzy odwracają kota ogonem.mariuszm pisze:piasek101,
To może ja dam takie zadanie
Dla jakich parametrów p i q równanie
\(\displaystyle{ x^3+px+q=0}\)
ma trzy pierwiastki rzeczywiste ?
Jak to zadanie rozwiążesz ?
Tutaj jedynka już nie jest pierwiastkiem i
twój tok rozumowania będzie do bani
jak sam to kiedyś napisałeś
Dajesz zupełnie inne zadanie - rozwiązuj go jak chcesz.
Jakie było w tym wątku widać.
Sposób rozwiązania autor wybierze.
[edit] Poniższe dopisano jak już redagowałem posta.
I to potwierdza ogon.mariuszm pisze:
Oczywiście do rozwiązania następującego zadania
twój tok rozumowania wystarczy ale gdy odrobinę je zmodyfikowaćkarola1171 pisze:wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których wielomian \(\displaystyle{ w(x)= x ^{3}-mx+m-1}\) ma trzy pierwiastki.
będzie "do bani"
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wielomian trzeciego stopnia, parametr a trzy pierwiastki
piasek101, mariuszm - zanim którykolwiek z was napisze coś więcej w tym temacie, przypominam o punkcie II.7 regulaminu Forum. W temacie skupcie się na udzieleniu pomocy, możecie przecież przedstawić konkurencyjne rozwiązania uzupełniane o merytoryczne uwagi, ale dalszą część dyskusji, która coraz mniej dotyczy rozważanego zadania, proponuję przenieść na PW.