Zadanie - wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Lucky555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 16 lis 2006, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Zadanie - wielomian

Post autor: Lucky555 »

Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^{3}+5x^{2}-x-5}\) jest równa \(\displaystyle{ R(x)=x^{2}+2x-4}\). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ F(x)=x^{2}-1.}\)

Prosze o rozwiązanie, albo powiedzenie mi tylko jak to rozwiązac, bo nie wiem. Dzieki
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11361
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Zadanie - wielomian

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ W(x)=(x^{3}+5x^{2}-x-5)Q(x)+x^{2}+2x-4}\). i.....

\(\displaystyle{ W(x)=(x^2 -1)S(x)+ax+b}\). i..... liczysz w(1) i W(-1) w obu wzorach
Lucky555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 16 lis 2006, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Zadanie - wielomian

Post autor: Lucky555 »

hmm czyli \(\displaystyle{ W(1)=(1+5-1+5)Q(x) + 1+2-4}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=(1-1)S(x) -ax+b}\) ?? nie rozumiem do konca, i co mam z tego obliczyc ? czy w tym pierwszym wzorze nie powinno byc tez ax+b ?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11361
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Zadanie - wielomian

Post autor: mol_ksiazkowy »

W(1)=-1=a+b
w(-1)=-5=-a+b
ODPOWIEDZ