Witam mam dwa zadania na jutro i nie wiem jak je zrobic.... Mam nadzieje ze komus tutaj sie uda....
Zad.1
Wyznacz resztę bez wykonywania dzielenia
W(x)=\(\displaystyle{ x ^{3}}\)+\(\displaystyle{ 6x ^{2}}\)-8x+2 przez P(x)=x+2
Zad.2
Rozwiąż
a) \(\displaystyle{ x ^{3}}\)-\(\displaystyle{ 2x ^{2}}\)-9x+18=0
b) \(\displaystyle{ 2x ^{3}}\)-\(\displaystyle{ 7x ^{2}}\)+7x \(\displaystyle{ \le 2}\)
Jak rozwiązac?
Jak rozwiązac?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, o 15:18 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Jak rozwiązac?
1) \(\displaystyle{ W(x) = (x+2)P(x) + R(x)}\)
\(\displaystyle{ x^3+6x^2-8x+2=(x+2)P(x)+a}\)
Podstawiamy \(\displaystyle{ x=-2}\) i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ -8+24+16+2=a}\)
\(\displaystyle{ a=34}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x^3+6x^2-8x+2=(x+2)P(x)+a}\)
Podstawiamy \(\displaystyle{ x=-2}\) i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ -8+24+16+2=a}\)
\(\displaystyle{ a=34}\)
Pozdrawiam.