Czynniki liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Czynniki liniowe
\(\displaystyle{ W(x)= x ^{3} - 2x ^{2} - 9x + 18}\) rozłóż wielomian na czynniki liniowe
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, o 15:15 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Czynniki liniowe
\(\displaystyle{ =(x^2-9)(x-2)=(x-3)(x+3)(x-2)}\)Lbubsazob pisze:\(\displaystyle{ x ^{3} - 2x ^{2} - 9x + 18=x^2\left( x-2\right)-9\left( x-2\right)=\ldots}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Czynniki liniowe
Przepisałam dobrze, ale sęk w tym ze nie ma takiej odp jaka dostałam na forum bo robie testy maturalne teraz
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Czynniki liniowe
Ogólnie masz zapisać sumę w postaci iloczynu. Możesz to zrobić m.in. przez grupowanie wyrazów,np:
\(\displaystyle{ x^4+2x^3+x^2+2x=(x^4+2x^3)+(x^2+2x)=x^3(x+2)+x(x+2)=(x^3+x)(x+2)=x(x^2+1)(x+2)}\)
\(\displaystyle{ x^4+2x^3+x^2+2x=(x^4+2x^3)+(x^2+2x)=x^3(x+2)+x(x+2)=(x^3+x)(x+2)=x(x^2+1)(x+2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa