\(\displaystyle{ x= \sqrt{6+ \sqrt{x+6} }}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
\(\displaystyle{ x>-6}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}=6+\sqrt{x+6}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-6=\sqrt{x+6}}\)
\(\displaystyle{ x ^{4}-12x ^{2}+36=x+6}\)
\(\displaystyle{ x ^{4}-12x ^{2}-x+30=0}\)
Mialo to wyglądać mniej wiecej tak? I co dalej?
Równanie z pierwiastkami
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Równanie z pierwiastkami
Podnieś to obustronnie do kwadratu, nie zapomnij o założeniach.
***
Ten wielomian można rozpisać: \(\displaystyle{ x^4-12x^2-x+30=\left( x+2\right)\left( x-3\right) \left( x^2+x-5\right)}\).
***
Ten wielomian można rozpisać: \(\displaystyle{ x^4-12x^2-x+30=\left( x+2\right)\left( x-3\right) \left( x^2+x-5\right)}\).