1. Dla jakich wartości parametrów a,b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), gdy:
\(\displaystyle{ W(x)=x^4-3x^3+3x^2-ax+2}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x^2-3x+b}\)
2.Rozłoż wielomian na czynniki i wyznacz jego pierwiastki
\(\displaystyle{ W(x)=-3x^5+x^4-3x^3+x^2+1}\)
3.Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ 3abs(x+2)-(x+2)(x^2-1)<0}\)
4.Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ -6x^4+41x^3-85x^2+51x-9\geqslant}\)
5.Dla jakich wartości parametru m pierwiastki \(\displaystyle{ x_1,x_2,x_3}\)
równania\(\displaystyle{ x^3-9x^2+26x+m=0}\) spełniają warunki \(\displaystyle{ x_2=x_1+r, x_3=x_1+2r}\)
Wyznacz rozwiązania tego równania.
Bardzo prosze o pomoc...-- 14 lis 2010, o 21:33 --3.\(\displaystyle{ 3\left|x+2 \right| -(x+2)(x^2-1)<0}\)
mala poprawka
Działania na wielomianach
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 lis 2009, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnystaw
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Działania na wielomianach
3.
\(\displaystyle{ 3|x+2|-(x+2)(x-1)(x+1)<0}\)
\(\displaystyle{ 3|x+2|<(x+2)(x-1)(x+1)}\) / \(\displaystyle{ :3}\)
\(\displaystyle{ |x+2|< \frac{(x+2)(x+1)(x-1)}{3}}\)
wlasnosc wartosci bezwzglednej.
2. nie widze tych pierwiastkow, przyklad jest dobrze przepisany ?
4. po korzystaniu z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu dochodzimy do postaci
\(\displaystyle{ 6(x- \frac{1}{3} )(x- \frac{1}{2} ) (x-3)^{2} \le 0}\)
odczytac rozwiazanie i voila.
\(\displaystyle{ 3|x+2|-(x+2)(x-1)(x+1)<0}\)
\(\displaystyle{ 3|x+2|<(x+2)(x-1)(x+1)}\) / \(\displaystyle{ :3}\)
\(\displaystyle{ |x+2|< \frac{(x+2)(x+1)(x-1)}{3}}\)
wlasnosc wartosci bezwzglednej.
2. nie widze tych pierwiastkow, przyklad jest dobrze przepisany ?
4. po korzystaniu z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu dochodzimy do postaci
\(\displaystyle{ 6(x- \frac{1}{3} )(x- \frac{1}{2} ) (x-3)^{2} \le 0}\)
odczytac rozwiazanie i voila.