Witam.
jak rozwiązać takie zadanie..
Dla jakich wartości parametru m pierwiastki \(\displaystyle{ x_1, x_2, x_3}\) równania \(\displaystyle{ x^3-3x^2-6x+m= 0}\) spełniają warunki: \(\displaystyle{ x_2= x_1\cdot q, x_3= x_1\cdot q^2}\). Wyznacz te pierwiastki.
pomóżcie...
Wielomian z paramerem
Wielomian z paramerem
Ostatnio zmieniony 13 lis 2010, o 15:49 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm
Wielomian z paramerem
Skoro takie są pierwiastki to wielomian można zapisać jako
\(\displaystyle{ a(x-x_1)(x-x_1q)(x-x_1q^2)}\)
Wymnóż to i przyrównaj.
\(\displaystyle{ a(x-x_1)(x-x_1q)(x-x_1q^2)}\)
Wymnóż to i przyrównaj.
Wielomian z paramerem
Tak to ja wiem, że można zrobić Ale to trwa wieki... nie ma jakiegoś szybszego sposobu?
Wielomian z paramerem
Wymnożenie 3 nawiasów to taki problem? Przez ten czas, który pisałeś posta byś już to zrobił.