Oblicz pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
aaasiaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 12 lis 2010, o 23:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin

Oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: aaasiaaa »

Pilnie potrzebuję na jutro, już w sumie praktycznie na dziś, niech się ktoś zlituje.

Oblicz pierwiastki wielomianu:

\(\displaystyle{ W(x)=(2x^2-x-1) (x-3)}\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2010, o 23:20 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: Vax »

Po prostu rozłóż trójmian kwadratowy na czynniki, i zobacz, jakie są pierwiastki.

Pozdrawiam.
Makaveli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 3 mar 2010, o 00:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczytno/3Miasto
Pomógł: 22 razy

Oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: Makaveli »

\(\displaystyle{ W(x)=0 \Leftrightarrow 2x^2-x-1=0 \vee x-3=0}\)

W pierwszym rozwiązujesz równanie 2 stopnia, w drugim... sama dasz radę
aaasiaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 12 lis 2010, o 23:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin

Oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: aaasiaaa »

Boże dziękuję wam pięknie że odpisaliście

Wiem, że to jest banalnie proste ale najgorzej jak ma się pustkę w danym momencie.

I w pierwszym obliczam \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) i deltę tak ? a drugie \(\displaystyle{ x=3}\) ?? Tylko ??
Ostatnio zmieniony 13 lis 2010, o 02:48 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: Vax »

Tak

Pozdrawiam.
aaasiaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 12 lis 2010, o 23:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin

Oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: aaasiaaa »

Dzięki jeszcze raz
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ