wielomian z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mariuszK3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 22 razy

wielomian z parametrem

Post autor: mariuszK3 »

1. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(m-4)x ^{4} -4x ^{2} +m -3}\) ma cztery pierwiastki

2. Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x ^{4} - (m-2)x ^{2} +m}\) wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla których ten wielomian ma dwa pierwiastki
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

wielomian z parametrem

Post autor: rtuszyns »

Ad. 1) Podstawienie \(\displaystyle{ t=x^2}\) a następnie założenia: \(\displaystyle{ m-4\neq 0 \wedge \Delta_t>0}\)
mariuszK3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 22 razy

wielomian z parametrem

Post autor: mariuszK3 »

no dobrze wyznaczyłem że \(\displaystyle{ m \in \left( \frac{7- \sqrt{17} }{2}, \frac{7 + \sqrt{17} }{2} \right) \setminus \left\{ 4\right\}}\) i co dalej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

wielomian z parametrem

Post autor: piasek101 »

2) Podobnie - podstawienie.
Otrzymane kwadratowe ma mieć, wśród rozwiązań, jedno dodatnie (pozostałych moze nie być lub muszą być ujemne).
ODPOWIEDZ