dziwny wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
karola1171
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 10 lis 2010, o 20:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Słupskowo
Podziękował: 1 raz

dziwny wielomian

Post autor: karola1171 »

jak rozwiązać ten wielomian? chce konkretne wartości iksa ;p prosze o rozwiązanie, bo do jakiegoś momentu dojdę, ale potem zostaje mi wielomian 3 stopnia i nie potrafię tego już rozwiązać ;( bo ma 4 pierwiastki z dwóch przy jednym z a i nie wiem jak to zrobić.
\(\displaystyle{ 4 x^{4} -8 x^{2} +x - \sqrt{2} =0}\)
Ostatnio zmieniony 10 lis 2010, o 21:15 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

dziwny wielomian

Post autor: Vax »

Możesz spróbować skorzystać z metody Ferrariego.

Pozdrawiam.

edit// nie zauważyłem, że przed \(\displaystyle{ x^4}\) jest jeszcze 4, przez grupowanie wyrazów można łatwo dany wielomian rozłożyć, staraj się zapisywać całe wyrażenia w \(\displaystyle{ \LaTeX}\)'u :)
Ostatnio zmieniony 10 lis 2010, o 21:04 przez Vax, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dziwny wielomian

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ x=\sqrt 2}\) podzielić i szukać dalej.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

dziwny wielomian

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ 4x^{4} -8x^{2}+ x -\sqrt{2}}\)
wyciągnij przyd nawias \(\displaystyle{ 4x^{2}}\) z dwóch pierwszych wyrażeń
karola1171
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 10 lis 2010, o 20:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Słupskowo
Podziękował: 1 raz

dziwny wielomian

Post autor: karola1171 »

ok, ja wszystko rozumiem, tylko że potem mi zostanie \(\displaystyle{ 4x^{3} +4 \sqrt{2} x^{2} +1=0}\) i co dalej?

a co to za metoda? :>
Ostatnio zmieniony 10 lis 2010, o 21:18 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dziwny wielomian

Post autor: piasek101 »

Tak jak wyżej jest lepiej :
\(\displaystyle{ 4x^2(x^2-2)+x-\sqrt 2=4x^2(x-\sqrt 2)(x+\sqrt 2)+x-\sqrt 2=...}\)

[edit] Na to samo wychodzi.
Obejrzę jeszcze ten trzeciego stopnia (na razie wzory Cardano).

[edit1] Cały wielomian ma dwa pierwiastki - jeden podałem, drugi niestety też nieładny.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2010, o 21:20 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

dziwny wielomian

Post autor: Althorion »

a co to za metoda? :>
Ferrariego? Nie chcesz wiedzieć . Są to wzory na pierwiastki dowolnego wielomianu czwartego stopnia, z tym, że są po prostu przerażające. Warto wiedzieć, że istnieją, nie zaszkodzi wiedza, jak je wyprowadzić, ale nie ma powodu ani ich pamiętać, ani ich stosować.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dziwny wielomian

Post autor: piasek101 »

Skoro piszesz, że ma 4 pierwiastki; a ja widzę dwa; to moze był inny ?
karola1171
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 10 lis 2010, o 20:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Słupskowo
Podziękował: 1 raz

dziwny wielomian

Post autor: karola1171 »

ale ja nie wiem co to są za wzory Car... ? nie kumam wgl jak wam wyszedł ten drugi p0ierwiastek ;(
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dziwny wielomian

Post autor: piasek101 »

Jaki drugi ?
Wiem, że jest i to niewymierny - tyle.
karola1171
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 10 lis 2010, o 20:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Słupskowo
Podziękował: 1 raz

dziwny wielomian

Post autor: karola1171 »

czyli nie można go obliczyć?!
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

dziwny wielomian

Post autor: Vax »

Da się, ale takimi sposobami, że wątpię, aby ktoś chciał to przepisywać na forum

Pozdrawiam.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dziwny wielomian

Post autor: piasek101 »

Można - właśnie ,,Cardano".

Może w zadaniu chodziło tylko o ilość rozwiązań równania ?
karola1171
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 10 lis 2010, o 20:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Słupskowo
Podziękował: 1 raz

dziwny wielomian

Post autor: karola1171 »

własnie nie ... :/ ok. dziękuję za pomoc. poszukam sobie informacji o tych wzorach i sprubuję coś sama wykminić xD
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

dziwny wielomian

Post autor: Vax »

Według moich obliczeń 2 pierwiastek ma postać:

\(\displaystyle{ \frac{\sqrt[3]{-27-16\sqrt{2}-\sqrt{729+864\sqrt{2}}}+\sqrt[3]{-27-16\sqrt{2}+\sqrt{729+864\sqrt{2}}}-2\sqrt{2}}{6}}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ