Wyznacz pierwiastki równania y=ax^5-c*x^3+d*x+e

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Guest

Wyznacz pierwiastki równania y=ax^5-c*x^3+d*x+e

Post autor: Guest »

y= ax^5 - c*x^3 +d*x + e

a,b,c,d - zadawane. szukam ogólnego wzoru lub innego modelu rozwiązania.

Pozdrawiam
MiR
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Wyznacz pierwiastki równania y=ax^5-c*x^3+d*x+e

Post autor: Yavien »

ale wzoru na co? na rozwiazanie? nie ma, w konkretnych przypadkach (podaj liczby), mozna pewne rzeczy zauwazac, cos kombinowac...
Ogolnie, mozna szukac pierwiastkow wsrod dzielnikow wyrazu wolnego (gdy a, b, c, d sa liczbami calkowitymi), potem dzielic wielomiany...
blueskoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:43

Wyznacz pierwiastki równania y=ax^5-c*x^3+d*x+e

Post autor: blueskoj »



treść zadanie jest taka:

wyznacz wszystkie pierwiastki równania:
y= ax^5 - c*x^3 +d*x + e

rozwiąż równanie y=0, gdy a=c=d=e=1

zacytowane.

Pozdrawiam
MiR
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Wyznacz pierwiastki równania y=ax^5-c*x^3+d*x+e

Post autor: Arek »

No widzisz, to już więcej warte.

Twoje zadanie polega na rozwiązaniu równania:

x5-x3+x+1=0 =>

=> x3(x2-1)+x+1=0 =>

=> x3(x-1)(x+1) + (x+1)=0 =>

=>[x3(x-1)+1](x+1)=0

Już mamy jedno rozwiązanie: x=-1

Pozostałe to pierwiastki równania: x3(x-1)+1, ale ono pierwiastków nie ma (można to jakoś tam pochodnymi uzasadnić). Dla Ciebie ważne, że rozwiązanie jest jedno x=-1.

Pozdr.
blueskoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:43

Wyznacz pierwiastki równania y=ax^5-c*x^3+d*x+e

Post autor: blueskoj »

mersi: )
ODPOWIEDZ