\(\displaystyle{ \frac{1}{4} x^{4}- \frac{1}{2} x^{2}-2=0}\)
Wyznacz pierwiastki
Wyznacz pierwiastki wielomianu
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Wyznacz pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}x^4-\frac{1}{2}x^2-2=0 /\cdot 4}\)
\(\displaystyle{ x^4-2x^2-8=0}\)
\(\displaystyle{ x^2=t>0}\)
\(\displaystyle{ t^2-2t-8=0}\)
Dalej dasz radę
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x^4-2x^2-8=0}\)
\(\displaystyle{ x^2=t>0}\)
\(\displaystyle{ t^2-2t-8=0}\)
Dalej dasz radę
Pozdrawiam.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6903
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wyznacz pierwiastki wielomianu
Vax, Można z różnicy kwadratów
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} x^{4}- \frac{1}{2} x^{2}-2=0\\
x ^{4}-2x^{2}-8=0\\
\left( x^{2}-1\right)^{2}-3^{2}=0\\
\left( x^{2}-4\right)\left( x^{2}+2\right)=0\\
\left( x+2\right)\left( x-2\right)\left( x^2+2\right)=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} x^{4}- \frac{1}{2} x^{2}-2=0\\
x ^{4}-2x^{2}-8=0\\
\left( x^{2}-1\right)^{2}-3^{2}=0\\
\left( x^{2}-4\right)\left( x^{2}+2\right)=0\\
\left( x+2\right)\left( x-2\right)\left( x^2+2\right)=0}\)