Oblicz pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zicor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 lis 2010, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Oblicz pierwiastki

Post autor: zicor »

\(\displaystyle{ -2p^3 +14p-12}\)
Ostatnio zmieniony 9 lis 2010, o 19:37 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenie w klamrach [latex][/latex].
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: Vax »

Jednym z pierwiastków jest 1.

Pozdrawiam.
zicor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 lis 2010, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Oblicz pierwiastki

Post autor: zicor »

a kolejne dwa?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: Vax »

Skorzystaj z twierdzenia Bezout'a.

Pozdrawiam.
zicor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 lis 2010, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Oblicz pierwiastki

Post autor: zicor »

wychodzi mi \(\displaystyle{ \sqrt{7}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{-7}}\) i 12 a powinno wyjść -3, 1 , 2
Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: Dasio11 »

Fatalnie, wychodzą ci pierwiastki z liczb ujemnych ;-/
Pokaż obliczenia.
zicor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 lis 2010, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Oblicz pierwiastki

Post autor: zicor »

Po co skoro jest źle? Żeby się skompromitować? Help? please...
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: Vax »

Po podzieleniu powinieneś otrzymać:

\(\displaystyle{ -2(p-1)(p^2+p+6)}\)

Pozdrawiam.
zicor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 lis 2010, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Oblicz pierwiastki

Post autor: zicor »

\(\displaystyle{ (-2p ^{3} +14p-12) : (p-1) = 2p ^{2} +2p-12}\)
\(\displaystyle{ 2p ^{3} -2p ^{2}}\)
---------------------------------
\(\displaystyle{ -2p ^{2} +14p}\)
\(\displaystyle{ 2p ^{2} -2p}\)
----------------------------------
\(\displaystyle{ 12p-12}\)
\(\displaystyle{ -12p+12}\)
----------------------------------
\(\displaystyle{ 0 0}\)

\(\displaystyle{ 2p ^{2}+2p-12}\)
delta = 100 \(\displaystyle{ \sqrt{z delty} =10}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = -3}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = 2}\)
Dobrze?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: Vax »

Już na początku jest błąd.

\(\displaystyle{ -2p^3:p = -2p^2}\)

Pozdrawiam.
zicor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 lis 2010, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Oblicz pierwiastki

Post autor: zicor »

czyli wszystko i tak jest źle bo jak tak zrobię to będzie \(\displaystyle{ -2p ^{2}}\) i przejdzie to przez (p-1)
to bedzie \(\displaystyle{ -2p ^{3}}\) i po dodaniu tego będzie \(\displaystyle{ -4p ^{3}}\) i tak w kółko =/
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: Vax »

Źle dzielisz wielomiany, jak mnożymy później przez (p-1) to odwracamy znak Wszystko się ładnie dzieli.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ