Witam
Prosze o pomoc w sprawdzeniu czy poprawnie rozwiazałem zadanie z góry dziekuje
Zadanie
Wiedząc że:
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} - 2x + 1 \\
Q(x)= - x^{3} + 3x\\
p(x)= 2x + 3}\)
wykonaj nastepujace działania:
a) \(\displaystyle{ W(x) - P(x) + Q(x)}\)
b) \(\displaystyle{ 2W(x) - 5Q(x) + W(x) x P(x)}\)
Rozwiązanie:
a) W(x) - P(x) + Q(x) = \(\displaystyle{ x^{3} - 2x + 1 - ( 2x+3) + (-x^{3} + 3x)= x^{3} - 2x + 1 - 2x -3-x^{3} + 3x= -x - 2}\)
b) 2W(x) - 5Q(x) +W(x) x P(x)=\(\displaystyle{ 2(x^{3}- 2x +1) - 5(-x^{3} +3x) + (x^{2} - 2x +1)\cdot (2x+3)= 2x^{3} - 4x +2 + 5x^{3} - 15x + 2x^{3} + 3x^{2} - 4x^{2} - 6x + 2x + 3 =9x^{3}- 23x + 5 - x^{2}}\)
Proszę i sprawdzenie czy poprawnie obliczyłem bo nie jestem pewwien czy dobrym sposobem
dziekuje za odpowiedzi
Działania na wielomianach
Działania na wielomianach
Ostatnio zmieniony 9 lis 2010, o 19:54 przez mlody1581, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 3 lip 2005, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 34 razy
Działania na wielomianach
w a) \(\displaystyle{ -x-2}\)
w b) \(\displaystyle{ 9x^{3}- 23x + 5 - x^{2}}\)
w b) \(\displaystyle{ 9x^{3}- 23x + 5 - x^{2}}\)