\(\displaystyle{ \ Dany \ jest \ wielomian.}\) \(\displaystyle{ W(x)= x^{3}+ax+6.}\) \(\displaystyle{ \ Wyznacz \ wartosc \ parametru \ a \ tak, \ aby \ wielomian \ W(x) \ mial \ miejsce \ zerowe \ rowne \ 1.}\)
\(\displaystyle{ Czy \ to \ zadanie \ ma \ wygladac \ nastepujaco?}\)
\(\displaystyle{ W(x)=1, \
W(1)=0, \ \ zatem \
1^{3}+a*1+6=0, \
1+a+6=0, \
a=-7}\)
wartosc parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 17:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: jarosław
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 25 wrz 2009, o 23:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 17 razy
wartosc parametru
Tak
Dodatkowo można sprawdzić
\(\displaystyle{ W\left( x\right) =x^3-7x+6}\)
\(\displaystyle{ W\left( 1\right) =1-7+6}\)
\(\displaystyle{ W\left( 1\right)=0}\)
Dodatkowo można sprawdzić
\(\displaystyle{ W\left( x\right) =x^3-7x+6}\)
\(\displaystyle{ W\left( 1\right) =1-7+6}\)
\(\displaystyle{ W\left( 1\right)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 17:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: jarosław