zadania z wielomianami

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bamboszsz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk

zadania z wielomianami

Post autor: bamboszsz »

prosze o pomoc w kilku zadaniach z wielomianami:

Wykaż, że równanie \(\displaystyle{ 5 x^{4}-4 x^{2}+ \sqrt{3} -1=0}\) ma cztery różne pierwiastki.

Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ \frac{8x ^{3} }{3-x} \ge x+3}\)

Dla jakich wrtości parametru \(\displaystyle{ m}\) wielomian \(\displaystyle{ w(x)= (x-1)(x ^{2} +mx+1)}\) ma trzy pierwiastki, których suma jest większa od jeden?

z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 14:22 przez , łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: W klamrach [latex]...[/latex] umieszczaj tylko wyrażenia matematyczne.
Jezalov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 23:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

zadania z wielomianami

Post autor: Jezalov »

Wykaż, że równanie \(\displaystyle{ 5 x^{4}-4 x^{2}+ \sqrt{3} -1=0}\) ma cztery różne pierwiastki.
wykorzystaj zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ t=x^2}\)
Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ \frac{8x ^{3} }{3-x} \ge x+3}\)
przerzuć wszystko na lewą stronę sprowadź do wspólnego mianownika i rozwiąż

Dla jakich wrtości parametru \(\displaystyle{ m}\) wielomian \(\displaystyle{ w(x)= (x-1)(x ^{2} +mx+1)}\) ma trzy pierwiastki, których suma jest większa od jeden?
Jedno miejsce zerowe możesz odczytać z pierwszego nawiasu i jest to \(\displaystyle{ x=1}\)
dodatkowo wielomian ten mam mieć 3 pierwiastki będzie to możliwe jeśli \(\displaystyle{ \Delta \ge 0}\). Dodatkowo suma trzech pierwiastków ma być większa od 1 więc
\(\displaystyle{ x_1+x_2+1>1 \rightarrow x_1+x_2>0}\)
bamboszsz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk

zadania z wielomianami

Post autor: bamboszsz »

niestety mimo podstawienia t za \(\displaystyle{ x^{2}}\) nie udało mi sie otrzymac tych czterech różnych pierwistków. czy ktoś mógłby jeszcze bardziej przybliżyć odpowiedz?
Jezalov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 23:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

zadania z wielomianami

Post autor: Jezalov »

Zauważ, żeby to równanie miało 4 różne pierwiastki to \(\displaystyle{ \Delta}\) z równania
\(\displaystyle{ 5t^2-4t+\sqrt{3}-1=0}\), musi być większa od \(\displaystyle{ 0}\), oraz \(\displaystyle{ t_{1}}\) i \(\displaystyle{ t_{2}}\) muszą być \(\displaystyle{ \ge 0}\) ponieważ \(\displaystyle{ t=x^2}\)
Awatar użytkownika
silversurfer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 6 maja 2010, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

zadania z wielomianami

Post autor: silversurfer »

frac{8x ^{3} }{3-x} ge x+3
Może coś takiego...?
\(\displaystyle{ \frac{8x ^{3} - (x-3)(3-x) } {3-x} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{8x ^{3} - x ^{2} - 9 }{3-x} \ge 0}\)
bamboszsz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk

zadania z wielomianami

Post autor: bamboszsz »

dzięki z tym już sobie poradziłam, jednak cały czas mam problem z pierwszym z wymienionych.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

zadania z wielomianami

Post autor: piasek101 »

Jezalov pisze: oraz \(\displaystyle{ t_{1}}\) i \(\displaystyle{ t_{2}}\) muszą być \(\displaystyle{ \ge 0}\) ponieważ \(\displaystyle{ t=x^2}\)
Bez ,,=".
bamboszsz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk

zadania z wielomianami

Post autor: bamboszsz »

niestety i to mi nie pomaga w rozwiązaniu tego zadania;/
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

zadania z wielomianami

Post autor: piasek101 »

Podstawiasz (zgodnie z podpowiedzią). Otrzymane kwadratowe ma mieć dwa różne (delta); dodatnie (wzory Viete'a) rozwiązania.
bamboszsz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk

zadania z wielomianami

Post autor: bamboszsz »

coś mi wychodzi tylko niestety nie mogę sprawdzić czy jest to poprawnie, ponieważ nie mam odpowiedzi do tych zadań, więc moja odpowiedz może być błędna.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

zadania z wielomianami

Post autor: piasek101 »

Pokazujesz co masz - ktoś sprawdzi.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

zadania z wielomianami

Post autor: Mariusz M »

bamboszsz, to jest zadanie wykaż że
więc jakiej odpowiedzi oczekujesz

Wyróżnik dodatni,
wzory Viete'a dodatnie,
zatem stwierdzenie iż dane równanie ma cztery różne pierwiastki
jest prawdziwe
ODPOWIEDZ