Postać iloczynowa wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nieważne
- Podziękował: 2 razy
Postać iloczynowa wielomianu
Proszę o pomoc w zapisaniu wielomianu szóstego stopnia w postaci iloczynowej: gdzie pierwiastkiem 3-krotnym jest liczba 2, pierwiatkiem 2-krotnym liczba -2, pierwiastkiem 1-krotnym jest liczba \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), a współczynnik przy x jest równy 2. Dziękuje z góry za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Postać iloczynowa wielomianu
Jak coś jest pierwiastkiem wielomianu, to jednym z jego czynników będzie \(\displaystyle{ \left( x-\hbox{coś}\right)}\), a jak jest pierwiastkiem dwukrotnym, to jest \(\displaystyle{ \left( x-\hbox{coś}\right)^2}\).
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Postać iloczynowa wielomianu
Chyba współczynnik przy najwyższej potędze, jest równy 2 Robisz to tak:
\(\displaystyle{ 2(x-2)^3(x+2)^2(x-\frac{1}{2})}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 2(x-2)^3(x+2)^2(x-\frac{1}{2})}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nieważne
- Podziękował: 2 razy
Postać iloczynowa wielomianu
Oczywiście, ze przy najwyższej potędze =) Zapomniałam dopisać 6 przy x
Dziękuję za pomoc.
Dziękuję za pomoc.