Funkcja wielomianowa - parametr

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
blackinnocence
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2 paź 2010, o 18:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Funkcja wielomianowa - parametr

Post autor: blackinnocence »

Dla jakich wartosci parametru p wykres funkcji \(\displaystyle{ (x+2)[(p-3)x^2 + 4x - 2]}\) ma dokladnie 2 punkty z wspolne z osia x?

Wiem, ze jednym punktem jest - 2 czyli miejsce zerowe. Rozwazam pozniej tylko druga czesc rownania, wiec rozwiazaniem musi byc jeden pierwiastek. Rozpatruje 2. przypadki - kiedy rownanie ma delte = 0 i a rozne od zera, drugie kiedy a sie wyzeruje i b nie bedzie zerem. No i nie wychodzi mi wszystko co powinno byc, a mianowicie
p=1 lub p=3 lub p=5,5

Co robie zle? Cos pominelam moze?
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Funkcja wielomianowa - parametr

Post autor: Pancernik »

Jeśli podstawisz \(\displaystyle{ p=5,5}\), to nie wyjdą 2 miejsca zerowe tylko 3.
blackinnocence
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2 paź 2010, o 18:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Funkcja wielomianowa - parametr

Post autor: blackinnocence »

Taka odpowiedz jest w ksiazce
ODPOWIEDZ