Rozłóż wielomiany na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Ciennieba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 2 mar 2010, o 11:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: Ciennieba »

Rozłóz wielomiany na czynniki
a) \(\displaystyle{ w(x)= x^{4}-16x^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ w(x)= x^{3}+8x^{2}+16x}\)
c) \(\displaystyle{ u(x)= -x^{3}+6x^{2}-7x}\)
Ostatnio zmieniony 5 lis 2010, o 20:34 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne miedzy jedną parą tagów [latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy.
abc666

Rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: abc666 »

W pierwszym \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias. W 2 i 3 \(\displaystyle{ x}\) przed nawias.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Rozłóż wielomiany na czynniki

Post autor: lukasz1804 »

Wystarczy wyłączyć pierwszą bądź drugą potęgę \(\displaystyle{ x}\), a później rozłożyć na czynniki trójmian kwadratowy (pomocne są tu także wzory skróconego mnożenia).
Proponuję Ci samodzielnie spróbować rozwiązać, w razie kłopotów udostępniam jednak rozwiązanie.
Rozwiązanie:    
ODPOWIEDZ