równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
magdalena2108
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 5 lis 2009, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jarosław

równanie wielomianowe

Post autor: magdalena2108 »

\(\displaystyle{ Rozwiaz\ rownanie \ prosze \ o \ pomoc}\)
\(\displaystyle{ a)\16x^{2}-16x ^{3}+ 4x^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ b)\4x^{2}- (x+1)^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ Z \ gory \ serdeczne \ dzieki.}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

równanie wielomianowe

Post autor: ares41 »

2)
Skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie wielomianowe

Post autor: piasek101 »

1) popraw i wyłącz \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias.
magdalena2108
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 5 lis 2009, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jarosław

równanie wielomianowe

Post autor: magdalena2108 »

\(\displaystyle{ czyli \ bedzie \ cos \ takiego?}\)
\(\displaystyle{ x^{2} -(x-1)(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ Ale \ co \ dalej?}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

równanie wielomianowe

Post autor: ares41 »

Nie.
\(\displaystyle{ x^2-(x+1)^2=[x-(x+1)] \cdot [x+(x+1)]=(-1) \cdot (2x+1)=-(2x+1)}\)
ODPOWIEDZ