Mam pare przykladow, staram sie to robic sama i bardzo prosze o rozwiazania zebym mogla zobaczyc czy dobrze kombinuje
A) \(\displaystyle{ x(x+5)^{2}(x-1)=0}\)
B) \(\displaystyle{ -6x ^{4} +20x ^{3} -6x ^{2} =0}\)
C) \(\displaystyle{ 2x ^{4} -5x ^{2} -12=0}\)
D) \(\displaystyle{ 5x ^{3} -4x ^{2} +45x-36=0}\)
E) \(\displaystyle{ x ^{3} -7x ^{2} -3x+21=0}\)
Równania wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 4 lis 2010, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
Równania wielomianowe
Ostatnio zmieniony 4 lis 2010, o 21:07 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Równania wielomianowe
a) Z tej postaci można już odczytać pierwiastki.
b) Wyciągnij 2x^2 przed nawias, w nawiasie zostanie trójmian kwadratowy.
c) Równanie bikwadratowe, zastosuj podstawienie \(\displaystyle{ x^2=t>0}\)
d) Pogrupuj wyrazy
e) j/w
Pozdrawiam.
b) Wyciągnij 2x^2 przed nawias, w nawiasie zostanie trójmian kwadratowy.
c) Równanie bikwadratowe, zastosuj podstawienie \(\displaystyle{ x^2=t>0}\)
d) Pogrupuj wyrazy
e) j/w
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2010, o 20:45 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Następnym razem zgłoś nieregulaminowy temat, zamiast w nim odpowiadać.
Powód: Następnym razem zgłoś nieregulaminowy temat, zamiast w nim odpowiadać.