Wyznaczanie wartości

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lightsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 13 lis 2009, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Wyznaczanie wartości

Post autor: lightsky »

Wyznacz wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) tak, aby wielomian \(\displaystyle{ W(x)= 2x^{3}- ax^{2}-(4b+1)x-6}\) był podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ (x+2)(x-3)}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczanie wartości

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W(-2)=0}\) oraz \(\displaystyle{ W(3)=0}\)
ODPOWIEDZ