Wyznaczanie reszty

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lightsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 13 lis 2009, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Wyznaczanie reszty

Post autor: lightsky »

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ q(x)=x^{2}-2x-3}\),
wiedząc, że \(\displaystyle{ W(-1) =3}\) oraz \(\displaystyle{ W(3)= -1}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wyznaczanie reszty

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W(x)=P(x)\cdot Q(x)+ax+b}\) (P(x) - nieistotny; szukane (ax+b)).
lightsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 13 lis 2009, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Wyznaczanie reszty

Post autor: lightsky »

mogę prosić o większą podpowiedź?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wyznaczanie reszty

Post autor: piasek101 »

Masz w treści \(\displaystyle{ W(-1)=3}\) oraz \(\displaystyle{ W(3)=1}\)
i korzystasz z tego i mojego poprzedniego - wstawiasz za (x) i przyrównujesz do podanego.
ODPOWIEDZ