Dane są wielomiany:
\(\displaystyle{ P(x)=(2x+1) ^{3}
R(x)=4x ^{2} -1
Q(x)=8x+a
S(x)=8x ^{3} +bx}\)
Dla jakich wartości a i b wielomian \(\displaystyle{ P(x)+Q(x) - 3R(x)}\) jest równy wielomianowi \(\displaystyle{ S(x)}\)?
Wiem, że należy to rozpisać:
\(\displaystyle{ (2x+1) ^{3} + 8x+a - 3(4x ^{2} -1) = 8x ^{3} +bx}\)
Co dalej?
Dane są wielomiany
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Dane są wielomiany
Wykonaj działania po lewj stronie a potem przyrównaj do siebie współczynniki przy tych samych potęgach x (oraz wyraz wolny) po obu stronach równania.
Dane są wielomiany
\(\displaystyle{ 8x ^{3}+12x ^{2} + 6x+8x + a - 12x ^{2} + 3= 8x ^{3} +bx}\)
\(\displaystyle{ 14x+a+3 = bx}\)
\(\displaystyle{ b=17}\)
a jak obliczyć a?
\(\displaystyle{ 14x+a+3 = bx}\)
\(\displaystyle{ b=17}\)
a jak obliczyć a?