Proszę o pomoc w zrobieniu zadania... Muszę mieć to niestety dzisiaj.
Jak rozwiązywać tego typu wielomian?
\(\displaystyle{ W(x)=(x^3-5x^2+3x+3)^{10}}\)
Z góry dzięki za odpowiedź
Nietypowy wielomian do rozwiązania
Nietypowy wielomian do rozwiązania
Ostatnio zmieniony 3 lis 2010, o 18:25 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Nietypowy wielomian do rozwiązania
No... trzeba znaleźć pierwiastki tego wielomianu ;/ nie mam nawet pojęcia jak się za to zabrać
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6903
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Nietypowy wielomian do rozwiązania
szyna93,
\(\displaystyle{ x=y+ \frac{5}{3}}\)
Otrzymasz równanie
\(\displaystyle{ y^3+py+q=0}\)
\(\displaystyle{ y=u+v}\)
albo
\(\displaystyle{ y=u- \frac{p}{3u}}\)
Dostaniesz równanie kwadratowe
W pierwszym przypadku za pośrednictwem wzorów Viete'a
W drugim przypadku będzie to równanie trójkwadratowe
\(\displaystyle{ x=y+ \frac{5}{3}}\)
Otrzymasz równanie
\(\displaystyle{ y^3+py+q=0}\)
\(\displaystyle{ y=u+v}\)
albo
\(\displaystyle{ y=u- \frac{p}{3u}}\)
Dostaniesz równanie kwadratowe
W pierwszym przypadku za pośrednictwem wzorów Viete'a
W drugim przypadku będzie to równanie trójkwadratowe