dla jakich wartości parametru m \(\displaystyle{ W(x)=2x^{4}-2x^{3}-6x^{2}+10x+m}\) ma pierwiastek trzykrotny?
Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(m-4)x^{3}-(m+6)x^{2}-(m-1)x+m+3}\) jest podzielny przez dwumian x+1 dla jakich wartości parametru m wielomian W ma dokładnie dwa pierwiaski?
Zadania z Parametrem
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Zadania z Parametrem
1. Przyjmijmy, że a to jest pierwiastek 3-krotny, b - czwarty pierwiastek, wtedy z wzorów Viete'a
\(\displaystyle{ 3a+b=1\\3a^2+3ab=-3\\a^3+3a^2b=-5\\m=2a^3b}\)
Z pierwszych 3 równań wyliczysz a,b a potem tylko wstawić do 4.
2. Domyślam się, że ten wielomian ma mieć 2 różne pierwiastki (tzn. jeden podwójny, innej możliwości zresztą nie ma ). Skoro wielomian jest podzielny przez (x+1), to można go zapisać jako
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)[(m-4)x^2-(2m+2)x+m+3]}\)
aby miał 2 pierwiastki, to trójmian
\(\displaystyle{ P(x)=(m-4)x^2-(2m+2)x+m+3}\)
musi mieć jeden pierwiastek różny od -1 lub 2 pierwiastki, z których jeden jest równy -1
\(\displaystyle{ 3a+b=1\\3a^2+3ab=-3\\a^3+3a^2b=-5\\m=2a^3b}\)
Z pierwszych 3 równań wyliczysz a,b a potem tylko wstawić do 4.
2. Domyślam się, że ten wielomian ma mieć 2 różne pierwiastki (tzn. jeden podwójny, innej możliwości zresztą nie ma ). Skoro wielomian jest podzielny przez (x+1), to można go zapisać jako
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)[(m-4)x^2-(2m+2)x+m+3]}\)
aby miał 2 pierwiastki, to trójmian
\(\displaystyle{ P(x)=(m-4)x^2-(2m+2)x+m+3}\)
musi mieć jeden pierwiastek różny od -1 lub 2 pierwiastki, z których jeden jest równy -1
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 2 lis 2006, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z zaświatów
- Podziękował: 8 razy
Zadania z Parametrem
w jaki sposób przeksztalciłes wielomian do takiej postaci
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)[(m-4)x^2-(2m+2)x+m+3]}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)[(m-4)x^2-(2m+2)x+m+3]}\)