Jak wyliczyc taka nierownosc :
\(\displaystyle{ 1 \le 6,12 \cdot B^{2}+0,23 \cdot B^{3}}\)
Z gory dziekuje za pomoc.
nierownosc 3 stopnia
nierownosc 3 stopnia
Ostatnio zmieniony 2 lis 2010, o 13:07 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
nierownosc 3 stopnia
Wyszło mi że wielomian ma 2 pierwiastki rzeczywiste
tj. \(\displaystyle{ \approx -0,407}\) i \(\displaystyle{ \approx 0,401}\)
Wedle tego:
\(\displaystyle{ B \in (- \infty ;-0,407> \cup <0,401;+ \infty )}\)
tj. \(\displaystyle{ \approx -0,407}\) i \(\displaystyle{ \approx 0,401}\)
Wedle tego:
\(\displaystyle{ B \in (- \infty ;-0,407> \cup <0,401;+ \infty )}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
nierownosc 3 stopnia
bakala12, to dziwne ponieważ powinien mieć albo jeden rzeczywisty albo trzy rzeczywiste
wynika to z tego że jeżeli liczba z jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach rzeczywistych
to sprzężenie z też jest pierwiastkiem tego wielomianu
Ale skoro Tobie wyszły dwa to wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste przy czym jeden jest podwójny
wynika to z tego że jeżeli liczba z jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach rzeczywistych
to sprzężenie z też jest pierwiastkiem tego wielomianu
Ale skoro Tobie wyszły dwa to wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste przy czym jeden jest podwójny