nierówność wyższego stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Harahido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 139 razy

nierówność wyższego stopnia

Post autor: Harahido »

Piszę tylko by się upewnić

\(\displaystyle{ x^{5}-x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x ^{4}-1)=0}\)
więc x=0 , ale co z tym równaniem 4 stopnia ? wyznaczyć , że x=1 v x=-1 ? czy to jakoś rozkładać?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

nierówność wyższego stopnia

Post autor: anna_ »

rozłóż dwukrotnie ze wzoru skróconego mnożenia
Awatar użytkownika
Harahido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 139 razy

nierówność wyższego stopnia

Post autor: Harahido »

czyli \(\displaystyle{ x(x ^{2} -1)(x ^{2}+1)}\) i wychodzi tak jak pisałem w pierwszym poście ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

nierówność wyższego stopnia

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x(x ^{2} -1)(x ^{2}+1)}\)
i jeszcze raz
\(\displaystyle{ x(x-1)(x+1)(x ^{2}+1)}\)
ODPOWIEDZ