Jeżeli \(\displaystyle{ n(x)= 4x^{3}+2}\) i \(\displaystyle{ v(x)= x^{4}-3x^{5}}\) to stopień wielomianu \(\displaystyle{ n\cdot v}\) jest równy?
A) \(\displaystyle{ 3}\)
B) \(\displaystyle{ 4}\)
C) \(\displaystyle{ 7}\)
D) \(\displaystyle{ 8}\)
Stopień wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Stopień wielomianu
Patrzysz na stopień wielomianu n,
patrzysz na stopień wielomianu v
i je dodajesz
\(\displaystyle{ deg\left( v\right)=5\\
deg\left( n\right)=3\\
deg\left( nv\right)=3+5=8}\)
patrzysz na stopień wielomianu v
i je dodajesz
\(\displaystyle{ deg\left( v\right)=5\\
deg\left( n\right)=3\\
deg\left( nv\right)=3+5=8}\)